Hoće li Trump svojim ludilom započeti nuklearni rat?

Foto: FAH, Getty images

SJEVERNA Koreja prijeti SAD-u "tisuću puta većom osvetom" za sankcije koje su joj uvedene posljednjom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Trump prijeti "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio". Jesmo li zaista na pragu novog rata koji bi mogao odnijeti ogroman broj života i eskalirati nuklearnim sukobom?

>>SVE VEĆE NAPETOSTI Trump zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio"

Za sve koji su mislili da Trumpovi nekontrolirani, nekoherentni i nepredsjednički ispadi nisu pretjeran razlog za brigu jer je bitno što predsjednik SAD-a radi, a ne što izvaljuje na Twitteru ili uživo, njegova zadnja prijetnja Sjevernoj Koreji potvrda je koliko je takvo stajalište promašeno.

Blefiranje standardni modus operandi za Trumpa

Jasno je da je za Trumpa blefiranje standardni modus operandi i da ga vidi kao najbolji način postizanja željenog cilja, čak i kad mu stvarnost pokazuje suprotno. Tako smo iz transkripata njegovog telefonskog razgovora s meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nietom saznali da Trump ne može u javnosti priznati da Meksiko neće financirati izgradnju zida na granici jer je na tom bombastičnom i potpuno nerealnom obećanju temeljio svoju predizbornu retoriku. Na Trumpovo razočaranje, meksički kolega ne da se uvjeriti tako lako.

Sličan, samo znatno ozbiljniji problem posrijedi je s Trumpovim nastupom prema Kim Jong-unovom izoliranom, ali opasno nepredvidljivom režimu. Sjeverna Koreja već godinama prijeti SAD-u kojeg nakon razornog rata iz pedesetih godina, u kojem je ova nacionalsocijalistička diktatura praktički i stvorena, vidi kao glavnu prijetnju svom suverenitetu i geopolitičkim ambicijama. 

No da to nisu samo prazne prijetnje pokazuju najnoviji rezultati testiranja projektila, prema kojima Sjeverna Koreja ima interkontinentalne balističke projektile kojima teoretski može doseći SAD. Osim toga, tajni izvještaji američke obavještajne agencije DIA, koje je objavio Washington Post, upozoravaju da Pjongjang, nakon pet nuklearnih testiranja, ima i nuklearne bojeve glave, dovoljno malene da ih može instalirati na ovakav projektil i tako (opet, u teoriji) napasti SAD, Južnu Koreju ili Japan nuklearnim oružjem. Prema posljednjim procjenama američkih službi, Sjeverna Koreja sad ima nuklearnog materijala za do 60 bombi - dvostruko više nego što procjenjuju nezavisni stručnjaci.

Može li "teorija luđaka" djelovati?

Trump je posljednjom izjavom i sam preuzeo retoriku Pjongjanga, čije teatralne prijetnje podsjećaju na stilske figure iz popularne serije Game of Thrones. Kao i u toj seriji, Trump smatra da kralj može biti samo jedan - on sam - i da ne smije nikome dozvoliti da dovede u pitanje njegov autoritet (Vladimir Putin je, naravno, "počasna" iznimka). Teško je vjerovati da ova igra "kukavice" može trajati unedogled, bez da jedna strana eskalira s riječi na djela i pokrene sukob u kojem bi civilne žrtve na cijelom korejskom poluotoku bile ogromne. Isto tako, kada Sjeverna Koreja upozorava da će "ratna histerija SAD-a samo donijeti bijedan kraj američkom imperiju", to zvuči kao nešto što bi mogao potpisati bilo koji lijevi ili desni "anti-imperijalist" koji Ameriku vidi kao glavni izvor rata i nestabilnosti na svijetu. 

Možda u Trumpovom ludovanju i ima metode - eksperti poput Timothyja Phillipsa iz Council on Foreign Relations već su usporedili Trumpovu taktiku s tzv. "teorijom luđaka" Richarda Nixona, prema kojoj naizgled iracionalne i opasne izjave mogu prisiliti druge zemlje da popuste iz straha. "Vidim to kao psihološko ratovanje", rekao je Phillips u travnju za New York Daily News. Ali kad se s druge strane nalazi još veći "luđak" kao što je Kim Junior, ova taktika lako može poći po zlu. Sjeverna Koreja je već, kako javlja Time, zaprijetila raketnim udarom i "vatrenim obručem" na američku vojnu bazu na 3400 km udaljenom Guamu. 

Povijesni značaj rezolucije Vijeća sigurnosti

Malo je vjerojatno da bi Kimov režim na ovaj način riskirao svoje uništenje, ali u situaciji u kojoj vjeruje da nema drugog izbora, ništa nije nemoguće. "Njegove (Trumpove) riječi mogle bi navesti Pjongjanga da vjeruje kako mora djelovati preventivno ako misli da je napad SAD-a neminovan", ocijenjuje bivša direktorica Vijeća za nacionalnu sigurnost za Kinu i Koreju, Laura Rosenberger, za Vox. Dogodi li se najgore, ovo će biti prvi rat u povijesti koji je započet na Twitteru.

S druge, vedrije strane, Trump je u pravu kad ističe povijesni značaj jednoglasne odluke Vijeća sigurnosti da uvede nove sankcije na trgovinu strateškim sirovinama i nove zajedničke investicije sa Sjevernom Korejom, koje će je stajati i do milijardu $ godišnje. Kina i Rusija, tradicionalni saboteri rezolucija VS-a koje vrše pritisak na njima bliske režime poput Sirije, ovog puta nisu uložili veto, pa čak niti ostali suzdržani. Bilo da je to produkt diplomatskih napora Washingtona ili da su ove dvije autokratske velesile zaključile da je i u njihovom interesu obuzdati Kim Jong-una koji se potpuno oteo kontroli, napredak je razlog za optimizam.

Predsjednik SAD-a je u pravu i kad sugerira da se popustljiva politika njegovih prethodnika, Baracka Obame i George W. Busha, prema Sjevernoj Koreji pokazala neuspješnom. Uspije li Trump uz pomoć Kine i ostatka međunarodne zajednice riješiti problem nuklearno naoružanog totalitarnog režima u Pjongjangu bez da se uvuče u totalni rat, bit će to možda i najveći uspjeh njegovog mandata. No uz njegovu zapaljivu retoriku i impulzivnost, takav je ishod trenutno teško zamisliti. Združeni, koordinirani i strateški napor međunarodne zajednice puno je bolji put, a ovoga puta, za promjenu, izgleda moguć. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.