Hrvat s Floride: U sve ove godine koliko živim ovdje, nikad nije bilo ovako

Foto: EPA

Florida je jučer čistila srušena stabla i dalekovode te poplavljena naselja nakon što je uragan Milton protutnjao ostavljajući najmanje 14 mrtvih.

Iako Milton nije izazvao katastrofalni val morske vode od kojeg se strahovalo na Floridi, jednoj od mnogih država koje je prije dva tjedna pogodio uragan Helene, operacija čišćenja za neke bi mogla potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci.

"Otvara vam oči za ono što majka priroda može učiniti", rekao je za Reuters Chase Pierce iz zapadnog St. Petersburga, koji je sa svojom djevojkom vidio kako transformatori eksplodiraju, iskre frcaju i dalekovod pada u dvorište.

Peti najjači atlantski uragan u povijesti, Milton bi samo osiguravatelje mogao koštati do 100 milijardi dolara, kažu analitičari.

Hrvat s Floride: Preživjeti dva uragana u 12 dana nije lako

Na Floridi živi između 15 i 20 tisuća Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

"Došao sam u kontakt s Hrvatima iz Hrvatskog društva Clearwatera. Preko 3 milijuna ljudi je bez struje sada, nestašica vode, poplave. U sve ove godine što živim na Floridi, to nije bilo tako prije, došao bi uragan i pijavice se ne bi pojavljivale koliko su sinoć bile prisutne. Samo od njih je ogromna šteta. 

Znam da ste probali stupiti u kontakt s Hrvatima u Tampi i Clearwateru, srećom dobio sam kontakt tajnice Hrvatskog društva i rekla mi je da su dobro, štete ima, dosta slomljenih stabala", rekao je za HRT Danko Grgas, predsjednik Hrvatsko-američkog kulturnog centra Kralj Tomislav u Deerfield Beachu na Floridi.

"Nadamo se da je ovo zadnje jer preživjeti dva uragana, jedan za drugim, u 12 dana nije lako", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.