Vučić i Brnabić kukaju zbog Picule. Stranka Hrvata ga brani

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) smatra da će eurozastupnik Tonino Picula, novoimenovani izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, imati važnu ulogu u formuliranju politika EU prema Srbiji, da će pozitivno pridonositi ubrzanju europskih integracija te zemlje i da će s njim aktivno surađivati.

"Picula će dužnost obavljati odgovorno"

Stranka hrvatske manjine u Srbiji priopćila je kako vjeruje da će Picula tu dužnost odgovorno obnašati te da "ovdašnji negativni apriorni stavovi i iste takve predrasude spram Hrvata, napose raširene u dijelu medija i javnosti, neće ostavljati posljedice kako na sam njegov rad, tako i na ishode njegova djelovanja".

DSHV ističe da visoko cijeni europske vrijednosti i posvećeno već desetljećima radi na eurointegracijskim procesima.

U tom kontekstu navodi da je od ključne važnosti da Srbija nastavi predano provoditi sve potrebne društvene reforme, osobito one koje osiguravaju trajnu institucionalnu zaštitu svih manjinskih zajednica, uključujući hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

Pozdravljajući odluku predsjednika države i vlade Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića o uključivanju predstavnika hrvatske manjine u tijela vlasti, DSHV smatra važnom svaku inicijativu koja dodatno osnažuje položaj Hrvata u Srbiji, kroz institucionalne okvire europskih integracija ili kroz bilateralne odnose između Srbije i Hrvatske.

"Kao pouzdan partner vladajuće stranke i državnih institucija, DSHV će kao autonomni politički subjekt nastaviti aktivno surađivati kako s domaćim, tako i s tijelima međunarodnih institucija, što znači i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Republiku Srbiju Toninom Piculom, u cilju osiguranja boljeg položaja Hrvata u Srbiji, ali i općeg prosperiteta države na njezinom europskom putu", priopćio je, među ostalim, DSHV.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula imenovan je stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju, priopćeno je u utorak.

Picula će idućih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Srbije.

Dramatične reakcije Vučića i Brnabić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija dobro shvatila poruku koju joj je Europski parlament poslao imenovanjem hrvatskog zastupnika Tonina Picule za izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju.

"Ne žurim s komentarima, razgovarat ćemo s njim i surađivat ćemo s njim. Ali smo vrlo dobro razumjeli poruku Europskog parlamenta", rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka s premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom u Komarnu odgovarajući na pitanje o imenovanju Picule.

"Nama su dodijelili Hrvata", rekao je nezadovoljno Vučić, pa dometnuo da problem nije u tome što je Picula Hrvat, već u njegovim stavovima.

Reagirala je i Ana Brnabić.

"E svaka vam čast. Sve smo razumjeli", napisala je na X-u Ana Brnabić, šefica srpskog parlamenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.