KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatska bi mogla uvesti vaučere za otkazane rezervacije

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

GRČKA je ovog tjedna uvela vaučere za otkazane rezervacije u turizmu uslijed pandemije covida-19, a nakon što su to već učinile Francuska, Njemačka i druge europske države, pa su iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u srijedu pozvali vladu da i u Hrvatskoj uvede takve vaučere. 

Vaučeri koje je za otkazane rezervacije u turizmu uvela Grčka vrijedit će, kako prenose iz HUT-a, 18 mjeseci za zrakoplovne kompanije, trajekte i turistička poduzeća (i hotele i putničke agencije), a ako ih kupci ne iskoriste, imat će pravo na povrat novca u gotovini.

"Odluka grčke vlade odličan je primjer ublažavanja učinaka masovnih otkazanih putovanja zbog krize covida-19. Time turisti ne gube novac, a istovremeno se osigurava i likvidnost putničkih agencija, hotela, avioprijevoznika i trajektnih kompanija. Nadamo se kako će i hrvatska vlada slijediti takve primjere iz europskih država te i tako pomoći turističkom sektoru koji je najviše pogođen u ovoj krizi", naglasio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Dodaje da je HUT predložio donošenje posebnog zakona koji će regulirati izdavanje turističkih vaučera za primljene akontacije za usluge koje su se trebale realizirati u domaćim objektima u razdoblju od 15. ožujka do 15. rujna ove godine.

"Cilj je da se zbog aktualnih uvjeta omogući gostima da realiziraju rezerviranu uslugu u nekom drugom razdoblju, a najkasnije do 31. prosinca 2021. U slučaju da gost iz bilo kojeg razloga ne uspije ili ne želi realizirati uslugu za koju je uplatio avans, može dobiti povrat avansa u cijelosti, i to do 31. prosinca 2021. godine", objasnio je Ostojić.

Komentira kako će ova godina za turizam zbog pandemije biti daleko ispod očekivanja i dosadašnjih rezultata na cijelom Mediteranu. Stoga ključnim smatra redovito pratiti zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj, ali i najbližim emitivnim tržištima, kako bismo bili spremni, kada se za to stvore preduvjeti, dovoljno brzo reagirati i dočekati goste.

"Ove godine bitan je svaki turistički dan i ne smijemo propustiti prilike kada se otvore", zaključio je Ostojić.

Vezano za vaučere, u Hrvatskoj su (za sada) posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, koje su stupile na snagu 8. travnja 2020., omogućeni vaučeri samo za otkazana agencijska putovanja u paket-aranžmanima. Time su riješena pitanja vezana za raskid ugovora za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanima, a koji su se trebali izvršiti nakon 1. ožujka 2020., i to tako da putnik ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, a organizatori putovanja za to im izdaju vaučer. Ako se putnik odluči za povrat sredstava, organizator putovanja mu mora izvršiti povrat uplaćenog u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.