Hrvatska kupuje američke HIMARS-e. Vojni analitičar: Nisu upereni ni protiv koga

Foto: EPA, Screenshot: HRT

Hrvatska kupuje američke samovozne lansere raketa HIMARS vrijedne 390 milijuna dolara. Na pitanje koliko je HIMARS potreban hrvatskoj vojsci, vojni analitičar Marinko Ogorec u HTV-ovom Studiju 4 poručio je "nama je potrebno praktički sve".

"U Oružane snage RH više od 20 godina nije ulagano, rekao je Ogorec i dodao da se situacija počela preokretati dolaskom ministra obrane Damira Krstičevića. Istaknuo je da HIMARS-e niti bilo kakve sustave tog tipa do sada nismo imali.

"Ništa bez dobro osposobljenih ljudi"

"HIMARS-i su u RH dobrodošli, HIMARS-i će Oružanim snagama RH dobro doći, ali ništa nema bez dobro osposobljenih, uvježbanih, obučenih i motiviranih ljudi", poručio je Ogorec.

Srbija je s Francuskom nedavno potpisala ugovor o kupnji eskadrile novih borbenih zrakoplova Rafale, a Beograd se nerijetko voli uspoređivati s razinom naoružanja i opreme upravo s Hrvatskom. Upitan o eventualnoj utrci u naoružanju u regiji, Ogorec je rekao da je Hrvatska članica NATO-a i da mora imati opremljene i kvalitetne oružane snage.

"Srbija se ne bi trebala osvrtati na ono što mi nabavljamo"

"HIMARS-i koji će doći u Republiku Hrvatsku nisu upereni ni protiv ni koga i ni u kom smjeru. Oni su jednostavno tu kao osiguranje, kao sredstvo odvraćanja od eventualne moguće ugroze sigurnosti RH, ma s koje strane došla", rekao je.

"U ovom trenutku po tom pitanju ne bi se Republika Srbija trebala osvrtati na ono što Hrvatska nabavlja u većoj mjeri", dodao je Ogorec.

Ogorec je rekao i kako se sad pokazuje da je vojni rok potreban, ne samo Hrvatskoj, već većini europskih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.