Hrvatska pri vrhu EU po poskupljenjima, javlja Eurostat

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

Inflacija u EU blago je usporila u lipnju, prateći kretanje potrošačkih cijena u eurozoni, pokazalo je danas izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u lipnju 2.6 posto, izračunali su statističari, i bila je niža za 0.1 postotni bod nego u prethodnom mjesecu. 

U eurozoni cijene su u lipnju bile više za 2.5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja lipnja. U travnju bile su više za 2.4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Rast cijena tako je ponovo usporio i u EU i u eurozoni, nakon što je u svibnju blago ubrzao, prvi put od kraja prošle godine. Na mjesečnoj razini cijene su u lipnju na oba područja porasle za po 0.2 posto, izračunao je europski statistički ured, istim tempom kao i u svibnju.

Najviše su u lipnju u zoni primjene eura poskupile usluge, za 4.1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Svježa hrana poskupjela je za 1.3 posto, blaže nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije bile su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnji lipanj, izračunali su statističari.

U lipnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5.5 posto, a u EU 6.4 posto.

Rumunjska pri vrhu, Hrvatska nije daleko

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježila je u lipnju Belgija, od 5.4 posto, navodi Eurostat. U stopu je prati Rumunjska, koja nije članica eurozone, s rastom potrošačkih cijena za 5.3 posto. Slijede Španjolska i Mađarska sa stopama inflacije od 3.6 posto.

Blizu je i Hrvatska, koja je u lipnju prema Eurostatovim izračunima bilježila rast potrošačkih cijena, mjeren HICP-om, za 3.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U svibnju uvećane su za 4.3 posto.

U skupini zemalja EU koje nisu u sastavu eurozone, rast cijena približio se razini od tri posto i u Poljskoj i Bugarskoj, pokazuju Eurostatovi podaci.

Najnižu stopu inflacije bilježila je u toj skupini Danska, od 1.8 posto. Kada se dodaju i članice eurozone, najslabije su porasle cijene u Finskoj, za 0.5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.