Hrvatska pri vrhu Europe po broju poginulih na cestama

Foto: Pixsell/Josip Mikacic

Prošle je godine na europskim cestama u prometnim nesrećama poginulo 20.400 ljudi, jedan posto manje nego godinu ranije, a Hrvatska je i dalje među zemljama s najviše poginulih na milijun stanovnika, objavila je danas Europska Komisija.

Gori su Rumunji, Bugari i Latvijci

Prošle godine u EU-u bilo je prosječno 46 poginulih na milijun stanovnika. U Hrvatskoj ih je bilo 71 na milijun stanovnika, jednako kao i godinu ranije. Najopasnije su ceste u Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje je bilo 82, odnosno 81 poginuli na milijun stanovnika.

Gora od Hrvatske je i Latvija, koja je imala 75 poginulih na milijun stanovnika, kao i Srbija, koja je izvan EU-a, sa 74 poginula. Najmanje poginulih u EU-u ima Švedska, 22 poginula na milijun stanovnika, a još bolje su Norveška (20) i Island (21) koje nisu članice Unije.

 Proteklih godina članice EU-a zabilježile su vrlo nejednak napredak u smanjenju broj smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama. Tako su Poljska, Cipar, Češka, Rumunjska i Finska zabilježile najmanji broj poginulih od kada se vodi evidencija.

Poljska drastično smanjila broj poginulih

Poljska je 2023. smanjila broj poginulih za 35 posto u odnosu na 2019. a Irska je imala povećanje od 31 posto. Međutim, Poljska je i dalje iznad prosjeka EU-a s 52 poginula na milijun stanovnika, a Irska je unatoč velikom povećanju i dalje ispod prosjeka s 35 poginulih na milijun.

 U Hrvatskoj je prošle godine u odnosu na 2019. bilo 8 posto manje poginulih na milijun stanovnika.  Europska unija je 2018. zacrtala smanjenje broj smrtnih slučajeva i teško povrijeđenih u cestovnom prometu za 50 posto do 2030. godine. 

To je navedeno u Strateškom akcijskom planu Europske komisije o sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2021. – 2030., u kojem je također naveden cilj  postizanja nulte smrtnosti u prometu do 2050.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.