Hrvatska se sjeća 12 heroja, položeni vijenci. "Nikad se nećemo pomiriti da vas nema"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je počelo obilježavanje 17. godišnjice kornatske tragedije u kojoj su prilikom gašenja požara na Kornatu život izgubila dvanaestorica vatrogasaca.

Predstavnici Grada Šibenika, gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-ploče za stradale pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika. Počast kolegama odali su i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Šibenika Tomislav Banovac te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika.

Obilježavanje kornatske tragedije nastavljeno je na otoku Kornatu, gdje je u spomen na poginule vatrogasce, u kapelici sv. Florijana služena sveta misa dok su izaslanici vrha države, te predstavnici županije i gradova, Hrvatske vatrogasne zajednice i NP Kornati položili vijence i zapalili svijeće. Također su obišli 12 spomen križeva u čast stradalim vatrogascima.

 

Vatrogasci će diljem zemlje upaliti sirene

U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP u petka će u 15,25 sati biti upaljene sirene u trajanju od 60 sekundi.

Na Kornatima je 2007. poginulo 12 vatrogasaca pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD-ova Vodice i Tisno: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Jedini koji je preživio Kornatsku tragediju uz teške tjelesne ozlijede je Tišnjanin Frane Lučić.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog da se 30. kolovoza proglasi "Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce" te ga uputila na donošenje Hrvatskom saboru.

Emotivna poruka vodičkih vatrogasaca

Tragično poginulih kolega prisjetili su se i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice.

"Vaša imena su nakon svih ovih godina postala i ostala sinonim za mladost, za ljubav i za emociju koju svakodnevno nosimo sa sobom jer ovo novo vrime je nekako čudno, ne priznaje ništa i ne drži do ničega", napisali su članovi DVD Vodice na svojoj Facebook stranici.

"A recite nam šta bi mi bili danas da nam nije vas, da nije onih naših zajedničkih uspomena i da nije ponosa šta ste, pa makar i nakratko, bili dio naših života!? Koliko smo samo uspomena trebali stvoriti skupa u ovih zadnjih 17 godina, i koliko smo još toga trebali proći, pa da sve skupa zajedno pretočimo u vječnost!? Neki će to nazvati sudbinom, ali mi se nikada nismo i nećemo pomiriti sa tim da vas nema. Vi ste naši prijatelji, naša braća koja samo privremeno nisu tu, na vas računamo u svakom trenu, i tako će ostati do samog kraja", stoji u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.