Hrvatski kapetan 7 mjeseci u zatvoru zbog droge. Brat: Teško mu je, ovo je namješteno

Foto: Privatni album/Index

SPLITSKI kapetan duge plovidbe Marko Bekavac već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari jer se na brodu kojim je zapovijedao pronašlo nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga. Tijekom zadnje plovidbe zapovijedao je brodom Phoenician 1, koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i plovi pod panamskom zastavom. 

Kapetan Bekavac je trebao preuzeti teret, vreće gnojiva, za navedeni brod u kolumbijskoj luci te ga prevesti natrag u Tursku. Po dolasku u tursku luku uhićen je po zapovjednoj odgovornosti s još 9 članova posade, a suđenje im je zakazano za lipanj.  

Brat tvrdi: Tražio je bolje osiguranje da spriječi šverc drogom, kompanija odbila

Što se sve događalo prije dolaska u kolumbijsku luku i na što je sve upozoravao kapetan Bekavac, za Index je ispričao njegov brat Jozo Bekavac, kojeg je, kako kaže, kapetan u sve uputio te mu proslijedio i određene dokaze. 

"Moj brat cijeli život plovi, nikada nije imao ni jednu mrlju u karijeri, a sada su ga zatvorili zbog droge na brodu kojim je upravljao, a koju nije niti vidio, osim na slikama. Na ovaj brod je ukrcan prvi put i trebao je ploviti tri mjeseca, a sad već sedam mjeseci leži u zatvoru.

Foto: Privatni album
Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac koji se sedam mjeseci nalazi u turskom zatvoru

Rekao mi je da je prve probleme primijetio pri dolasku u luku Barranquilla u Kolumbiji gdje je trebao preuzeti teret. Tamo ga je agent upozorio da u toj luci ima puno šverca drogom. Zbog toga je moj brat zatražio od turske kompanije koja je vlasnik broda da se angažira dodatno osiguranje i postave kamere. No, oni su se na to oglušili, a on je sve dokaze sačuvao", govori nam Jozo Bekavac.

"Inspektor mu je rekao da je u klopci, a odvjetnik da se neće lako izvući"

Na brodu je, kako nam navodi, turska policija pronašla oko 450 kilograma droge koja je bila smještena kod strojarnice na pet metara dubine u brodu. U Kolumbiji se teret ukrcavao nekoliko dana, a brat zatvorenog kapetana kaže kako je tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika dva dana zaredom prije isplovljavanja bio na brodu u Kolumbiji. 

"Prvi dan su zaustavili utovar i pretražili brod bez da su išta rekli, drugi dan su stigli sa psom za otkrivanje narkotika i, kako su oni rekli, pronašli 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom na drogu. Navodno su oni te vreće iskrcali, ali mom bratu nisu ništa predočili, a nije potpisao ni nikakav dokument. 

O svemu je opet obavijestio kompaniju, a kad je brod pristao u Tursku, pronađena je droga kod istovara tereta. Turske vlasti tvrde da je ta droga došla u međuvremenu iako brod nije pristajao nigdje drugdje. Brat kaže da mu je inspektor rekao da je u klopci, a tamošnji odvjetnik da će ga ovo puno koštati i da se neće lako izvući."

"Nije siguran, govorili su mu da se preobrati na islam"

Obitelji je, priča nam njegov brat, izrazito teško, posebice kćeri (27) i sinu (16). 

"Čujem se s bratom i jako mu je teško. Nalazi se u zatvoru s najvećim kriminalcima. Kaže nam da su mu uvjeti dobri, ali on tamo nije siguran. Svaki dan je sve veća mogućnost da upadne u probleme. Nije siguran, čak su mu govorili da se preobrati na islam kako bi se malo zaštitio. 

Obitelji je ovo jako stresno, ne znamo što će se dogoditi. Svi smo pod stresom. Ovo sve izgleda kao zataškavanje međunarodne trgovine drogom. Ništa od samog početka nije izgledalo dobro i moj brat je upozoravao na to. Poslali su mu posadu koja nije obrazovana, a kasnije je saznao da je prošli kapetan pronađen mrtav na brodu pod sumnjivim okolnostima", rekao je kapetanov brat. 

Odvjetnica i Sindikat apeliraju na Ministarstvo. Oni još ne znaju kakvo je stanje 

Brat mu je u telefonskom razgovoru rekao da želi da se uključe DEA, Interpol i Europol, a brat je nakon odvjetnika u Ankari, koji im je naplatio jedan posjet 6000 eura, angažirao splitsku odvjetnicu koja se priopćenjem oglasila za Dalmaciju Danas. 

"Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena", stoji u priopćenju. 

Odvjetnica i Sindikat pomoraca apelirali su na sve hrvatske vlasti, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Za kamere Nove TV resorni ministar tek je kratko rekao: "Ne znam točno kako će proces suđenja ići. Moramo doista vidjeti što je, kakvo je stanje ovog trenutka", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Riječ je o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca"

Iz Sindikata pomoraca Hrvatska su kazali kako su od samog početka upoznati s uhićenjem 10 pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Bekavac. Kako je predmet još uvijek u istražnoj fazi, kažu da teško dolaze do informacija. 

"Predstavnik Ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi. Smatramo da je ovdje riječ o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja niti stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o rasutom teretu kao što je ovdje slučaj.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro 6 mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu - odvjetničku kuću, jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima", rekao je ispred Sindikata pomoraca Romano Perić te dodao kako će njihovi predstavnici nazočiti ročištu kako bi javno dali podršku pomorcima.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je hrvatski kapetan na sličan način završio u zatvoru. Naime, prije 16 godina dubrovački kapetan Kristo Laptalo uhićen je u grčkoj luci Pirej nakon što je na njegovom brodu pronađeno više desetaka kilograma kokaina. Kapetan Laptalo nevin je proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru, a oslobođen je nakon što se optužnica pokazala neutemeljenom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.