Humanitarna akcija za pomoć "Sofiji Marin" je prevara, ne uplaćujte novac

Screenshot: Pridružite nam se u spašavanju Sofije Marin/Facebook

Prevaranti koji koriste fotografije bolesne i mrtve djece kako bi na prevaru prikupili donacije od građana koji nasjednu na njihovu priču pokrenuli su novu prevaru. Lažne humanitarne kampanje su se pojavile u više europskih država, a ovaj put tvrde da pomažu Sofiji Marin, "nevjerojatnoj djevojčici koja se bori protiv rijetkog raka zvanog neuroblastom".

"Sanjala je da postane doktorica i pomaže drugima, ali sada treba našu pomoć da preživi", piše na Facebook stranici koju prevaranti koriste za prikupljanje donacija.

Tvrde da su prikupili više od 80.000 eura

Na stranici za donacije nalazi se brojač koji pokazuje da je navodno već prikupljen iznos od 80.850 eura. Cilj je, piše na stranici, prikupiti 597.743 eura. Među donatorima su navedena imena osoba iz Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije... Nije moguće provjeriti radi li se o stvarnim donacijama.

Koriste istu stranicu kao i za prevaru s "Alexom"

Facebook stranica "Pridružite nam se u spašavanju Sofije Marin" ranije se zvala "Alex - Uvijek Jak".

Tada su prevaranti za prikupljanje donacija koristili ukradene fotografije dječaka koji je bolovao od tumora te je u međuvremenu preminuo.

Index je o ovoj prevari pisao u kolovozu, kada smo pokušali kontaktirati navodnu humanitarnu udrugu koja tvrdi da je registrirana u New Yorku. Na adresi koju navode nalazi se stambena zgrada. Poslali smo im upit, tražili smo dokaz da se ne radi o prevari. Odgovor još nismo dobili.

>> Ljudi uplaćuju novac. Ali "Alex" je prevara, a dječak sa slike je umro

Ukrali fotografije bolesne djevojčice iz Ukrajine

Ranije je postojala i kampanja pod nazivom "Sofija mora preživjeti". Prevaranti su koristili fotografije djevojčice iz Ukrajine za koju je u Poljskoj bila pokrenuta humanitarna akcija. Fotografije djevojčice su ukradene, a njena priča je prevedena na nekoliko jezika, uključujući bugarski.

"Ova sredstva sigurno ne stižu do Sofije. Obitelj je potvrdila da novac prikuplja samo putem poljske kampanje", rekao je tada Pavel Andrejev, osnivač PavelAndreev.BG, bugarske platforme za prikupljanje donacija.

Bugarski mediji su tada objavili da se pojavila još jedna kampanja - ona za bolesnu djevojčicu Anu.

Pavel Andrejev rekao je za bugarsku Novu TV da se prevaranti nalaze u zemljama trećeg svijeta koje ne surađuju u otkrivanju prevara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.