Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan su za Hrvatsku ekonomske velesile

"PROŠLOG tjedna Crobex se strmoglavio za punih sedam posto, a od zadnjeg lokalnog vrhunca u veljači ove godine pao je oko 21 posto, čime je i 'službeno' ušao u 'medvjeđu' fazu, odnosno rasprodaju", navodi se u tjednoj analizi ST investa koji se bavi osnivanjem i upravljanjem investicijskim fondovima.

Gdje je dno?  

Kako se zaključuje u analizi to je posve u skladu s kretanjima u svijetu, gdje su relevantni indeksi na zapadnim burzama također pali između 6,5 i 8,15 posto. Također primjećuje se kako su cijene nekih dionica poprimile i apsurdne vrijednosti pa se tako dionice Atlantske plovidbe prodaju za 450 kuna, a ima kapitala i rezervi od 1160 kuna po dionici.

"Gdje je dno, pitaju se svi ulagači i analitičari. Očito ga nećemo vidjeti dok se ne razriješi grčki problem", zaključuje se u analizi.

U krizi hrvatske tvrtke izgubile na vrijednosti 200 milijardi kuna

Procjenjuje se da je u krizi, znači od 2007. godine do danas uništeno 200 milijardi kuna
hrvatskog kapitala samo u tvrtkama bez da se govori o padu vrijednosti kapitala u nekretninama i drugdje.

"Zbog dužničke krize u Europi, kojoj je i Hrvatska dala svoj obol, kapitalizacija Zagrebačke burze pala je u petak ispod 200 milijardi kuna, a još 2007. godine - prije nerazumnog uzleta cijena 2008. vrijednosnice uvrštene na ZSE vrijedile su skoro 400 milijardi kuna", navodi se u analizi ST investa.

Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan su za Hrvatsku ekonomske velesile

Da je Vlada u Hrvatskoj jedna od najnesposobnijih u svijetu potvrdila je i Svjetska banka koja kaže da se većina zemalja u regiji oporavila od gubitaka nastalima tijekom globalne ekonomske krize 2008. i 2009. godine. No, Hrvatske nema među njima, a opet se nalazimo na dnu ljestvice prema rastu BDP-a.

Ispred nas su ekonomske velesile kao što su Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Prešišalo nas i Kosovo ali i Albanija.

Prošle godine, prema BDP-u bili smo na dnu ljestvice Svjetske banke po BDP-u u 2010. godini. Naime, bili smo deseti od dna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.