Hvarski ugostitelji danas zatvorili lokale. "Sezonu smo spašavali kako smo znali"

Foto: Privatna arhiva

Danas su brojni ugostitelji na Hvaru prosvjedovali tako što su zatvorili svoje lokale u centru grada. Prosvjedovali su na Dan Hvara kako bi skrenuli pozornost na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju.

Prosvjed je usmjeren prema izvršnoj vlasti i Gradskom vijeću, kojima ugostitelji šalju apel za donošenje odluka koje će omogućiti normalan rad u nadolazećoj sezoni.

U priopćenju su jučer naglasili da je prethodna sezona bila znatno pogođena trenutnim zakonom o zaštiti od buke, što je rezultiralo znatno lošijim prihodima od očekivanih.

Problem zakona o buci

Visko Visković, ugostitelj i predsjednik udruge za promicanje ugostiteljstva i turizma grada Hvara, sugrađanima je čestitao dan grada te objasnio zašto se prosvjeduje.

"Svjedoci smo danas jednog mirnog protesta nas poduzetnika prema izvršnoj vlasti. Trenutna situacija u gradu Hvaru je takva da se strogo primjenjuje zakon o buci, prema kojem se ne smije raditi iznad 65 dB, što je nešto glasnije od normalnog razgovora. 

U takvim uvjetima ne možete raditi niti organizirati gostovanje klape, a kamoli nastup pijanista. Zakon je takav kakav je, no ipak je dao mogućnost jedinicama lokalne samouprave da donese odluke kojima na svojem području reguliraju lokacije i prekoračenje dopuštene razine buke. Tu zakonsku mogućnost su iskoristili drugi gradovi, na primjer Novalja i Poreč", kaže Visković.

Apel gradskim vlastima

"Međutim, Gradsko vijeće grada Hvara je na prošloj sjednici izglasalo je odluku kojom su omogućili prekoračenje dopuštene razine buke samo na javnim površinama u svrhu održavanja javnih manifestacija, a isto to pravo su uskratili poduzetnicima, unatoč prijedlogu nekolicine vijećnika da se istom odlukom obuhvate poslovni objekti.

Zato ovim putem još jedan put molim gradonačelnika i Gradsko vijeće da bude dosljedno u donošenju odluka te ih pozivam na dijalog da skupa nađemo kvalitetno rješenje gdje ćemo svi biti zadovoljni te da učinimo Hvar održivom i boljom destinacijom", rekao je hvarski ugostitelj.

Vlasnica hotela i kafića: Sezonu smo spašavali kreativnošću ugostitelja

Vlasnica hotela i gradske kavane Nada Vukasović kaže da je situacija u ovom trenutku više nego ozbiljna.

"Sezonu smo spašavali kreativnošću ugostitelja, kako smo znali i umili. Hvar je oduvijek bio grad koji je gostima kako mlađim tako i starijima nudio mogućnost zabave.

Završna bilanca će pokazati gubitke ne samo poduzetnika, iznajmljivača, restoratera itd nego gubitke u proračunu kako onom gradskom tako i državnom BDP-u. Prava situacija vidjet će se tek sljedeće godine, a kao netko tko radi 20 godina u turizmu mogu vam pouzdano reći da ne idemo u dobrom pravcu", kazala je.

"Srljamo kao guske u maglu"

"Inozemne agencije već u ovom trenutku otkazuju grupe bolje platežne moć-i jer to su ljudi koji očekuju nekakav entertainment, zabavu...agencije za vjenčanja otkazuju vjenčanja jer mladenci s drugog kraja svijeta ne žele provesti svoj naljepši dan u tišini bez prvog plesa i zabave.

Zaključila bih da srljamo kao guske u maglu u situaciji kad se dobar image gradi godinama, a gubi u trenu i da je sada 5 do 12 da se sjedne i pronađe rješenje", veli Vukasović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.