HŽ-ovci odbili prodati karte tražiteljima azila, umjesto toga pozvali policiju

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

POJAVILA se informacija da je u subotu došlo do novog incidenta s migrantima na željezničkom kolodvoru u Plaškom, zbog čega smo se obratili Policijskoj upravi karlovačkoj. Iz policije su za Index potvrdili da su u subotu doista postupali u vlaku broj 522, koji prometuje na relaciji Split-Zagreb.

Riječ je o vlaku koji je na navedeni željeznički kolodvor stigao u 19:22. Policajci su dolaskom na mjesto događaja utvrdili kako je tim vlakom namjeravalo otputovati i 20 stranih državljana koji su ranije izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom. Osobe u tom statusu imaju pravo slobode kretanja dok traje postupak.

Vlak nastavio putovanje, a migranti zadržani

Nakon što su registrirani, upućeni su u prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. Iako su posjedovali novčana sredstva za kupnju voznih karata, osoblje vlaka im nije dozvolilo putovanje zbog sumnje da se radi o nezakonitim migrantima. U konačnici je zatraženo postupanje policije. 

Vlak broj 522 je nastavio putovanje u smjeru Zagreba, a strani državljani zadržani su na području mjesta Plaški dok su provjeravane činjenice i dokumenti koje su posjedovali. Oni su po završnoj provjeri upućeni na daljnje postupanje sukladno izdanoj potvrdi o namjeri za međunarodnom zaštitom.

Policija naglašava kako tijekom postupanja nisu zabilježena protupravna ponašanja u smislu ugrožavanja sigurnosti i imovine, osoblja i infrastrukture HŽ-a, odnosno da nije došlo do napada na konduktera, njegovog nasilnog izbacivanja iz vlaka ni prekršaja ili kaznenih djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.