Incident u saboru: Zekanović napao Kajtazija

Screenshot: N1

HRVOJE Zekanović napao je saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija na presici povodom sutrašnjeg prosvjeda u Čakovcu.

Prosvjed u Čakovcu

Naime, 1. lipnja u Čakovcu je najavljen prosvjedni skup "Želim normalan život".

"Prosvjed je organiziran s jednim jedinim ciljem - ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske manjine", piše na Facebooku u pozivu na prosvjed.

U srijedu su na ogradi iznad podvožnjaka na čakovečkoj Južnoj zaobilaznici prema Nedelišću osvanula dva transparenta kojima Građanska inicijativa poziva na prosvjed 'Želim normalan život', piše Emeđimurje. 

"Svi pošteni Međimurci, Hrvati i Romi, dođite na prosvjed i recite: DOSTA JE TERORA!", piše na jednom natpisu, dok na drugom stoji: "Nije 5 do 12, nego 12:05. Pokrenite se! PROTIV NERADA I NEREDA ZA SIGURNOST U MEĐIMURJU".

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izrazio je veliku zabrinutost i ocjenjuje neprihvatljivim organiziranje skupova usmjerenih protiv određene skupine i koji bi predstavljali kršenje ljudskih prava i sloboda koja su zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i hrvatskim zakonodavstvom.

Incident na presici

U jednom trenutku je došlo do incidenta. Sukobili su se Kajtazi i Zekanović.

"On je Cigan, a mi smo Romi"

Pred sam kraj konferencije došao je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i glasno tvrdio da taj prosvjed nije usmjeren protiv Roma iako na plakatu stoji i rečenica "među Romima ima i dobrih ljudi", javlja N1.

Kajtazi mu je odgovorio da ovo nije prvi put da ga napada pa se prisjetio kako je jednom prilikom implicirao da je ukrao kišobran. Zekanović je ustvrdio kako on to nije rekao. 

S povišenim tonom nastavio je napadati okupljene, govoreći da nije u redu da oni kritiziraju čakovečki prosvjed, a sami organiziraju protuprosvjed u isto vrijeme. 

Kad su ga obavijestili da se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kad i prosvjed, Zekanović je otišao.

Predsjednica Saveza Roma Hrvatske, Suzana Krčmar, nakon incidenta je izjavila: "Pitao je zašto se bunimo. Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir, mi bi šutjeli. Po meni je Zekanović pokazao da je on Cigan, a mi smo Romi", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.