Indexovo istraživanje: Kako je Faber stao na žulj vrhuški HDZ-a

SMJENA Vladimira Fabera, koji je smaknut s mjesta ravnatelja policije, na osobni zahtjev predsjednika HDZ-a i šefa Vlade Ive Sanadera izaziva veliki interes javnosti koja je i dalje uskraćena za motive smjene ravnatelja. Prema svemu sudeći, Faberu se najviše zamjeraju dvije stvari i to nedovoljna angažiranost u nedavnim prosvjedima kako studenata te posebice nedavno seljaka u Zagrebu,  kao i nastavak istrage protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića.

> Smijenjen ravnatelj policije Vladimir Faber!

Za Indexove sugovornike i to dijela seljaka - prosvjednika koji su osjetili policijsku palicu HDZ-ovog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kao i predsjednika saborskog istražnog povjerenstva za nabavku vojnih kamiona Nenada Stazića dvojbe nema: Ovo je logičan potez Sanaderove dosljedne politike HDZ-a!

Seljaci prosvjednici evocirali su uspomene kako su specijalci jurišali na njih, dok Stazić tvrdi kako je Faber ovih dana trebao dovršiti dva ključna vještačenja u slučaju ministra Rončevića u aferi kamioni koji su trebali biti nepovoljni po HDZ.

Pedesetak naoružanih Čobankovićevih specijalaca na tridesetak seljaka

Krenimo od Čobankovićeve represije. Naime, prema dostupnim podacima bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije se libio protiv seljaka prosvjednika ići i interventnim vodom i specijalnom policijom kako bi razbucao prosvjede koji mu nisu odgovarali. Prema tome traženje HSS-ova ministra poljoprivrede Božidara Pankretića da policija zaustavi prosvjede u Zagrebu, nisu ništa nego traženje dosljedne politike! Navodno je sam Faber rekao kako su seljaci unaprijed najavili prosvjed u skladu sa zakonom i tako ostvarili svoje pravo na prosvjed što je njihovo legitimno pravo i ni na koji način nije u koliziji sa zakonom.

No, u vrijeme kada je ravnatelj policije bio miljenik HDZ-ove vlasti Ivica Franić, točnije u travnju 2005. godine, interventni vod s više od 50 specijalaca sručio na 35 prosvjednika seljaka s traktorima. Seljaci u tada u općini Dežanovac tražili smanjenje površina za koncesiju te ukidanju koncesije na zemlju na područjima općina Dežanovac i Končanica. Tri dana trajao je prosvjed, kao blokada prometnica, dok su isto vrijeme trajali pregovori s ministarstvom poljoprivrede.

Tada se, slučajno, u državi nije nalazio ministar Čobanković pa je pregovore preuzeo državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Josip Bartolčić.

Kad se ministar vratio u Hrvatsku, specijalci su krenuli na nas

"Pregovori su trajali sve do onog trenutka kada smo čuli da se Čobanković vratio u Hrvatsku. Iste noći oko 23 sata banulo je najmanje 50 obučenih specijalaca i krenulo je u razbucanje prosvjeda, što im je i pošlo za rukom do 2 sata ujutro kada su dizalicama pomaknuli traktore, a nas rastjerali", evocirao je za Index uspomene na taj prosvjed jedan od organizatora Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Naime, kako je dodao prosvjednici su se razbježali i sklonili na jedan privatni posjed, no policija je pozvala vlasnika da prijavi nazočnost većeg broja osoba na svom posjedu, kako bi mogli intervenirati.

"Tako su završili prosvjedi, a problem nije ni do danas riješen", kaže Mlinarić dodajući kako je državni tajnik koji je vodio pregovore smijenjen, a kasnije i izbačen iz HDZ-a gdje je bio član. Kako kaže Mlinarić za njega su nedavni prosvjedi bili naručeni jer su seljake predvodili HDZ-ovi kadrovi, a policija da je htjela mogla je zaustaviti prosvjede.

Faber je trebao izaći s dva ključna  vještačenja nepovoljna po Rončevića 

"Ovako je Faber možda i vjerojatno žrtvovan kako ne bi do kraja pukla koalicija HDZ-a i HSS-a", zaključuje na kraju Mlinarić.

Dok nezadovoljni seljaci još imaju dvojbi oko smjene Fabera za saborskog zastupnika i prvoborca protiv kriminala u MORH-u Nenada Stazića sve je savršeno jasno i logično.

"Kada je Faber davao svoj iskaz pred istražnim povjerenstvom nedostajala su dva ključna vještačenja policije. Prvo je financijskoj vještačenje, a drugo je vještačenje tehničkih karakteristika vozila MORH-a. Ako je Faber napravio ta vještačenje, a ona bi trebala biti nepovoljna za Rončevića, a tako i za čitavi HDZ, onda je savršeno jasno da ga je Sanader smaknuo", rekao je Stazić za Index dodajući kako ovakvo ponašanje Sanadera i HDZ nije neuobičajeno, a još manje iznenađujuće.

Ništa im nije strano

Stazić tvrdi kako se HDZ-ovska većina u saborskom povjerenstvu na čelu s Andrijom Hebrangom svojski trudila prikriti sav kriminal u MORH-u te javnosti dati sasvim drugačiju sliku od onog što se dogodilo.

"Pa oni se nisu libili jednog generala, a riječ je o Miličeviću, prikazati kao lašca i nedostojnog svjedoka, samo zato jer je otvoreno progovorio o onom što se događalo oko nabavki u MORH-u. Zašto bi sad ova smjena bila čudna", zaključuje na kraju Stazić u izjavi za Index.

Ilko Ćimić
Foto: Goran Mehkek, Tea Čimaš, Dragan Matić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.