Indija sredinom godine prestiže Kinu po broju stanovnika za skoro 3 milijuna ljudi

Ilustracija: Shutterstock

Indija će polovicom godine prestići Kinu po broju stanovnika za gotovo tri milijuna ljudi, pokazuju podaci koje su danas objavili Ujedinjeni narodi.

Procjenjuje se da će do sredine ove godine u Indiji biti 1.4286 milijardi ljudi, a u Kini 1.4257 milijardi, što je za 2.9 milijuna manje od susjedne zemlje, pokazuje izvješće Fonda UN-a za populaciju (UNFPA) za ovu godinu. 

Na trećem mjestu, no sa značajno manjim brojem stanovnika, nalaze se Sjedinjene Države s populacijom od 340 milijuna na kraju lipnja. 

Iako Indija i Kina imaju najviše stanovnika na svijetu, rast stanovništva u njima pada

Dužnosnici UN-a rekli su da nije moguće odrediti točan datum kad će Indija prestići Kinu zbog nepreciznosti podataka iz dviju država. Posljednji popis stanovništva u Indiji bio je 2011., a onaj planiran za 2021. je odgođen zbog pandemije covida-19. 

Iako dvije zemlje zajedno čine trećinu od ukupno 8.045 milijardi ljudi na svijetu, rast stanovništva u njima pada, značajno brže u Kini nego u Indiji.

Broj stanovnika u Kini prošle je godine pao prvi put u šest desetljeća, što je povijesni preokret, nakon kojeg se očekuje dugi pad populacije s velikim posljedicama za njezinu ekonomiju i svijet. 

Godišnji rast stanovništva u Indiji od 2011. u prosjeku iznosi 1.2 posto, manje od 1.7 koliko je iznosio u desetljeću prije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.