Blago usporila inflacija u SAD-u

Foto: EPA

Inflacija u SAD-u blago je usporila u rujnu, odražavajući zamjetno snažniji pad cijena lož ulja i benzina, pokazalo je u četvrtak izvješće ministarstva rada.

Potrošačke cijene bile su u rujnu više za 2.4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što je najniža stopa inflacije od veljače 2021. godine, navode u ministarstvu.

U kolovozu bile su porasle za 2.5 posto.

Kada se isključe energija i hrana, inflacija je iznosila 3.3 posto i bila je tek marginalno viša nego u kolovozu.

Daleko je najviše u rujnu pojeftinilo lož ulje, za 22.4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo dvostruko snažnije nego u kolovozu.

Značajno pojeftinilo gorivo

Značajno je, ponovo, pojeftinilo gorivo, za čak 15.3 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, što znači da se pad cijena tijekom ljetnih mjeseci protegnuo i na početak jeseni. U kolovozu cijene su mu bile niže za 10.3 posto, u srpnju za 2.2, a u lipnju za 2.5 posto.

Struja je pak poskupjela za 3.7 posto, neznatno blaže nego u kolovozu. Plin je bio skuplji za dva posto, nakon što su kućanstva u kolovozu bila plaćala gotovo istu cijenu kao i lani.

Najviše su i u rujnu poskupjele usluge prijevoza, za 8.5 posto na godišnjoj razini.

Hrana je poskupjela za 1.3 posto, osjetno snažnije nego u kolovozu.

Stabilan je pak bio rast troškova najma odnosno održavanja stana koji su i u rujnu uvećani nekih pet posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su u rujnu za 0.2 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Ako se isključe energija i hrana porasle su istim tempom kao i u kolovozu, za 0.3 posto, pokazuju tablice ministarstva.

Najviše je i na mjesečnoj razini pojeftinilo lož ulje, za šest posto, a slijedi benzin, koji je bio jeftiniji oko četiri posto nego u kolovozu.

Najviše su pak ponovo poskupjele usluge transporta, za 1.4 posto, a slijedi odjeća, skuplja oko jedan posto.

Plin i struja poskupjeli su za 0.7 posto nakon što su im cijene u kolovozu bile pale u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene hrane porasle su za 0.4 posto, nakon stagnacije u kolovozu. Troškovi najma i održavanja stana bili su veći za 0.2 posto, što pokazuje upola blaži rast nego na kraju ljeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.