UHLJEBISTAN

Inspekcija naredila rušenje objekta Kerumova nećaka, Županija odbija

Foto/screenshot: Google Maps/YouTube

GRAĐEVINSKA inspekcija naredila je splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu kao davatelju koncesije da u roku od osam dana od zaprimanja rješenja donesenog 10. lipnja ove godine, ukloni "bespravno izgrađeni dio poslovne građevine (restoran) nepravilnog tlocrtnog oblika" u uvali Bene, odnosno nadstrešnicu i zatvorenu terasu restorana čiji je koncesionar nećak Željka Keruma i sin predsjednika Županijske skupštine. Bene su, ako ne znate, u park-šumi Marjan, i to, kako precizira inspekcija, "na posebno zaštićenom području - pomorskom dobru i kulturnom dobru (kulturni krajolik poluotoka Marjan)". Prema prijavi društva Marjan, dogradnja zauzima 170 četvornih metara, a čitav se objekt prostire na 349 kvadrata.

Inspekcija i upozorava Splitsko-dalmatinsku županiju, zastupanu po županu Blaženku Bobanu, da će se ne izvrši li naređeno, dogradnja ukloniti "putem treće osobe na odgovornost i trošak izvršenika", zatim da će se "bez donošenja dopunskog, odnosno posebnog rješenja, ukloniti i dijelovi građevine koji su izgrađeni nakon donošenja ovog rješenja, kao i preostali dijelovi građevine koji ne ispunjavaju temeljni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti ili bi mogli biti opasni za život ljudi, za druge građevine ili stabilnost tla na okolnom zemljištu", piše, uz ostalo, u rješenju.

Županija nije postupila po naredbi građevinske inspekcije

Županija, međutim, ništa od navedenog nije izvršila, nego je iskoristila preostali pravni mehanizam i pokrenula upravni spor.

Koncesiju na Benama ima tvrtka National čiji je direktor Igor Sapunar, nećak Željka Keruma i sin Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine. Prema raspoloživim informacijama, on nije dogradio objekt, a poslovično ažurna građevinska inspekcija utvrdila je da je "bespravna rekonstrukcija postojeće poslovne građevine" izvršena nakon 1987. godine. Precizno.

Neobično suzdržana Županija

Županija se prema ovom rješenju ponijela neobično suzdržano. Na naše pitanje o njegovoj sudbini, iz Županije su odgovorili kako se "rješenje o rušenju sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji može izdati samo investitoru, a što u ovom slučaju Splitsko-dalmatinska županija nije" pa su podnijeli tužbu na Upravnom sudu. Informiraju da 2017. godine, "prije pokretanja samog postupka koncesioniranja", nije postojalo rješenje o rušenju "na predmetnom području" i dodaju da surađuju "sa svim ostalima tijelima vlasti kako bi se ovo pitanje riješilo na zadovoljstvo svih dionika".

"U konačnici, ukoliko Državni inspektorat - građevinska inspekcija pronađe investitora, odnosno Republika Hrvatska donese odluku da se pristupi uklanjanju nezakonito rekonstruiranog dijela objekta, važno je napomenuti kako je potrebno postupati sukladno Zakonu o zaštiti prirode i ostalih pozitivnih propisa koji uređuju to područje, ishoditi potvrde svih potrebnih javnopravnih tijela te izraditi projektnu dokumentaciju potrebnu za uklanjanje istoga", poručuje na kraju županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo.

Prije Kerumovog nećaka, koncesiju na Benama imala je firma u vlasništvu jednog od osnivača HDZ-a

Uklanjanje nelegalnog štekata već je bilo tema županijskih skupština na kojima su članovi vladajućeg HDZ-a na pitanja opozicionara kako su takvom objektu mogli dati koncesiju, odgovarali da su radili po zakonu i da su državna tijela tvrdila da je sve u redu.

Prije Keruma i njegovih, koncesiju na Benama imala je tvrtka Excelsus u vlasništvu Ivice Tafre, jednog od osnivača HDZ-a u ovom dijelu Dalmacije. Kerum je 2008. preuzimajući Bene najavljivao produženje i proširenje postojećeg mula. Kada je nastala sporna dogradnja, nije nam poznato, samo očito nema volje da uskoro nestane.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.