Iran je ovaj put želio napraviti stvarnu štetu. Odgovor Izraela neće biti suzdržan

Foto: Profimedia

Kada je Iran napao Izrael u travnju, činilo se kao da želi poentirati pred vlastitom javnošću. No, Iran je tada zapravo, ako se gleda način na koji ga je izveo, praktički najavio sve detalje napada Izraelu i gotovo sve što su tada ispalili je srušila izraelska i američka protuzračna obrana.

Ovaj put stvari stoje drugačije, piše BBC-jev urednik vanjske politike Jeremy Bowen. Jučerašnjim napadom Iran je želio napraviti ozbiljnu štetu, a sam napad bio je puno agresivniji. Iranska Islamska revolucionarna garda objavila je priopćenje u kojem stoji da je napad odmazda za ubojstva viših čelnika Hamasa i Hezbolaha i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, također uzvratiti udarac.

Prilikom zadnjeg napada Joe Biden je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da shvati to kao pobjedu i ne izaziva značajan odgovor. Izraelski premijer ga je poslušao. Ovaj je put u Izraelu raspoloženje sasvim drugačije.

"Najveća prilika u 50 godina da se promijeni lice Bliskog istoka"

Dovoljno je pogledati sinoćnju objavu bivšeg premijera Naftalija Benneta, koji je poručio: "Ovo je najveća prilika u 50 godina da se promijeni lice Bliskog istoka." Tvrdio je da bi Izrael trebao krenuti u napad na iranska nuklearna postrojenja kako bi "smrtonosno osakatio ovaj teroristički režim".

On sada nije premijer (iako ga mnogi smatraju budućim premijerom, pa je želio pokazati da je čvrst), ali to odražava određeno raspoloženje u zemlji.

BBC-jev urednik navodi kako ne bi isključio napade Izraela na bilo što u ovom trenutku - nuklearne lokacije, petrokemijska postrojenja, bilo što što bi moglo nanijeti štetu iranskom gospodarstvu.

Izrael je obezglavio Hezbolah

Scenarij je uvijek bio da Iran ima isturenu obranu u obliku Hezbolaha u Libanonu, s golemim arsenalom sofisticiranog oružja, koje se, u teoriji, može koristiti ako Iran i njegova nuklearna postrojenja budu napadnuti.

Ali u posljednjih nekoliko tjedana Izrael je obezglavio Hezbolah, uništio pola njegovog oružja i započeo kopnenu invaziju na Libanon.

Moglo bi se reći da sredstvo odvraćanja koje je Iran imao nije samo nestalo - razbijeno je u tisuću komadića. Stoga je vjerojatno da se Izraelci osjećaju slobodnije djelovati. U isto vrijeme, Joe Biden premješta još jednu borbenu grupu nosača na Mediteran, signalizirajući Irancima - "ako pogodite Izrael, pogodili ste i SAD".

Zbog toga ljudi na Bliskom istoku već mjesecima strahuju od širenja rata: to donosi nestabilnost i turbulencije s potencijalno opasnim posljedicama. Sada se upravo to događa i ostavlja vrlo malo prostora za diplomaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.