Iran: Nismo slali balističke projektile Rusiji. Točka

Ilustracija: EPA

Iransko ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da Teheran nije Rusiji isporučio balističke projektile te da sankcije koje su uveli SAD i europske sile neće riješiti problem između njih.

Vlade Francuske, Njemačke i Velike Britanije su jučer snažno osudile Iran zbog navodne isporuke balističkih projektila Rusiji i najavile uvođenje sankcija zrakoplovnoj kompaniji Iran Air, dok je SAD uveo nove sankcije Iranu koje se odnose i na Iran Air.

"Još jednom, SAD i E3 su odlučili djelovati na temelju lažnih obavještajnih podataka i krive logike. Iran nije dostavio balističke projektile Rusiji. Točka. (...) Sankcije nisu rješenje, već dio problema", napisao je na X-u ministar Abas Arakči. E3 se odnosi na Njemačku, Francusku i Britaniju.

Blinken: Suradnja Moskve i Teherana prijeti europskoj sigurnosti

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je tijekom posjeta Londonu da je Rusija primila balističke projektile od Irana te će ih najvjerojatnije u skoro vrijeme upotrijebiti u Ukrajini.

Suradnja Moskve i Teherana, upozorio je Blinken, prijeti široj europskoj sigurnosti.

Kremlj je u srijedu odbacio izvješća da je Iran isporučio projektile Rusiji te rekao da su tvrdnje o isporuci oružja neutemeljene.

U međuvremenu je Nizozemska pozvala iranskog veleposlanika na razgovor, a ministar vanjskih poslova Caspar Veldkamp je na X-u napisao da poziva na "nove, strože sankcije EU" toj zemlji.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je zbog transfera balističkih projektila pozvalo iranskog otpremnika poslova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.