Iranski ajatolah održao prvu javnu propovijed u 4 godine. Uz njega je bila puška

Screenshot: Al Jazeera

Iranski vrhovni vođa pozvao je muslimanske nacije da "vežu pojas obrane" od Afganistana do Jemena i od Irana do Gaze i Libanona. Ajatolah Ali Hamenei govorio je dok je predvodio molitvu petkom u Iranu prvi put nakon četiri godine.

Držeći se iranske tradicije, održao je govor s puškom pored sebe. Dio puščane cijev vidi se u desnom kutu naslovne fotografije.

"Muslimanski narodi imaju istog neprijatelja"

Rekao je da je neprijatelj Irana isti kao i neprijatelj palestinske države, Libanona i drugih muslimanskih naroda.

Dodao je da je napad Hamasa na Izrael od 7. listopada - tijekom kojeg je Izrael rekao da je oko 1200 ljudi ubijeno, a 250 odvedeno u Gazu kao taoci - bio legitiman čin, kao što je bio i iranski napad na zemlju ovog tjedna.

Njegove izjave dolaze manje od tjedan dana nakon što je Hassan Nasralah, vođa libanonske militantne skupine Hezbolah, ubijen u izraelskom zračnom napadu.

"Iran će ponovno napasti Izrael ako bude potrebno", rekao je.

"Briljantna akcija naših oružanih snaga prije nekoliko noći bila je potpuno legalna i legitimna", rekao je Hamenei.

Dio govora održao na arapskom

Hamenei je veliki dio svojeg govora posvetio Hezbolahu i Hassanu Nasralahu, kojeg je Izrael ubio u Bejrutu prošlog petka.

Drugi dio njegove propovijedi održan je na arapskom, kako bi se obratio libanonskoj i palestinskoj publici, rekao je. "Izrael nikada neće poraziti Hamas i Hezbolah", rekao je Hamenei.

"Narod Palestine ima pravo - pred neprijateljem koji je preuzeo njihovu zemlju, dom, farme i utjecao na njihove živote - zauzeti se za sebe", rekao je.

"Palestinski narod ima zakonsko pravo braniti se. Suprotstaviti se tim zločincima - okupacijskim snagama. Ne postoji niti jedan sud ili međunarodna organizacija koja može okriviti palestinski narod zato što jednostavno brani svoju domovinu", rekao je Ali Hamenei.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.