Istarskoj županiji fali 39 liječnika i 33 medicinske sestre. "Brojka će se povećati"

Ilustracija: Shutterstock

Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić rekla je na sjednici županijske skupštine u Pazinu da zdravstveni ustanovama čiji je osnivač županija trenutno nedostaje 39 liječnika, 33 medicinske sestre i 23 njegovatelja.

"Dosad realiziranim mjerama privukli smo 47 radnika kojima smo isplatili bonus dobrodošlice, a u dolasku su i novi pa će ih do kraja godine biti 60-65 ukupno. Program mjera dorađujemo, upravo je danas otišla anketa prema radnicima da nam kažu koje mjere smatraju važnim ili manje važnim" rekla je dr. Antić.

"Baby boom generacija odlazi u mirovinu"

Dodala je da s obzirom na to da "baby boom generacija" odlazi u mirovinu, napravljena je analiza do 2028. godine te će do te godine u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač županija, po toj procjeni, nedostajati ukupno 139 doktora, 139 sestara i 77 njegovatelja. 

Tijekom rasprave postavljeno je i pitanje što je s dodatnim vozilima za sanitetski prijevoz koji su bili planirani do kraja ove godine te hoće li s mjerama za privlačenje znanstvenog kadra nastaviti i iduće godine.

Pročelnica Antić je istaknula glede vozila sanitetskog prijevoza i hitno-medicinske službe,  da su tri vozila hitne službe stigla, a sedam vozila saniteta upravo su u procesu registracije te šest vozila još stižu do kraja listopada. Napomenula je da su vrlo brzo nadomak cilja, a to je cjelovita obnova voznog parka.

"Nedostatak medicinskih sestara može se riješiti administrativnim radnicima"

Vijećnica Koviljka Aškić napomenula je da se problemi nedostatka medicinskih sestara mogu se riješiti administrativnim radnicima, jer, kako je navela, medicinske sestre ionako 90 posto vremena troše na administrativne zadatke. 

Tijekom aktualnog sata SDP-ov vijećnik Vili Bassanese uputio je županu Borisu Miletiću pitanje o problematici Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun s obzirom na to da je, kaže, "prošlo 15 godina, a rješenje problema nije na vidiku". Apelirao je da županija prenese dio vlasništva na gradove i općine pod čijom je ingerencijom taj dio poslova".

Župan Miletić: Jedinice lokalne samouprave nisu prihvatile prijedlog

Župan Miletić odgovorio je kako nedavno pojedine jedinice lokalne samouprave nisu prihvatile ugovore iz sporazuma, koji predviđa da svaki grad i općina, sukladno učešću o otplati kredita, može sudjelovati u radu Kaštijuna, i u vlasništvu i u upravljačkim pravilima.

"Istarska županija to ne može pokloniti ni darovati, imamo zakon o trgovačkim društvima. Predlagao sam da ponudimo dio kapitala svakoj jedinici lokalne samouprave, a da onda kao članovi skupštine društvenim ugovorom odredimo upravljačka prava", poručio je Miletić dodavši kako bi bilo korektno da općina Meduli, na čijem se području nalazi Kaštijun, prihvati taj sporazum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.