Istočni Timor peti put bira predsjednika

Foto: EPA

U ISTOČNOM Timoru su otvorena birališta za izbor predsjednika te najmlađe azijske nacije, koja u pete predsjedničke izbore od neovisnosti ulazi sa zabrinutošću za političku stabilnost i ekonomsku sigurnost.

Birači će birati predsjednika među 16 kandidata, od kojih su i bivši borac otpora i aktualni predsjednik Francisco "Lu Olo" Guterres, nobelovac Jose Ramos-Horta te bivši katolički svećenik, ali i prvi put i četiri kandidatkinje, uključujući zamjenicu premijera Armanda Berta Dos Santos.

Nedavna anketa nacionalnog sveučilišta pokazala je da su Ramos-Horta (72), bivši zapovjednik obrambenih snaga Lere Anan Timur i Guterres favoriti.

Na biračkim mjestima u glavnom gradu Diliju, glasači nose maske i strpljivo čekaju da glasaju.

"Moramo odabrati novu generaciju kako bismo mogli izgraditi ovu zemlju", rekao je jedan glasač, Jorge Mendonca Soares, 42, o svojoj želji za promjenom.

Prvi rezultati kasno u subotu

Birališta se zatvaraju u 15 sati, a prvi pokazatelji tko vodi očekuju se kasno u subotu.

Ako nijedan kandidat ne osvoji potpunu većinu, glasovanje će se nastaviti u drugom krugu 19. travnja između dva kandidata s najviše glasova.

Približavajući se svojoj 20-ogodišnjici od neovisnosti nakon završetka brutalne indonezijske okupacije, Istočni Timor se dugo vremena borio s političkom nestabilnošću.

Nakon posljednjih izbora 2018., Guterres je odbio prisegnuti neke ministre iz Nacionalnog kongresa za obnovu Istočnog Timora (CNRT), političke stranke koju vodi bivši premijer Xanana Gusmao, što je dovelo do trajnog političkog zastoja.

Ramos-Horta, kojeg podržava Xananina stranka CNRT, rekao je ranije ovog tjedna da se kandidirao jer smatra da je aktualni predsjednik "prekoračio svoje ovlasti".

U političkom sustavu Istočnog Timora predsjednik imenuje vladu i ima ovlast staviti veto na ministre ili raspustiti parlament.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.