IT firma dio ljudi iz Ukrajine prebacila kod nas. Popričali smo s jednom zaposlenicom

Foto: Privatna arhiva

INFORMATIČKA tvrtka Newfire Global Partners dio svojih zaposlenih u Ukrajini prebacila je u Hrvatsku, konkretno Zagreb i Osijek.

Ova američka tvrtka, koja je osnovana 2016. godine, posluje na četiri kontinenta i u osam država, ima četiri ureda u Ukrajini, od čega tri u Lavovu, a jedan u Ivano-Frankivsku. Također, Newfire Global Partners ima urede i u Zagrebu, a planira ih otvoriti i u Splitu. 

Direktor Hau: Organizirali smo privatni autobus iz Lavova

No, upravo zbog krize u Ukrajini Newfire Global Partners odlučio je ponuditi zaposlenicima u Ukrajini mogućnost preseljenja u Hrvatsku, u kojoj se zbog ove ratne situacije u Osijeku otvara još jedan ured.

"Odlučili smo pomoći našim zaposlenicima i članovima njihovih obitelji u Ukrajini da dođu u Hrvatsku koja se pokazala kao sigurna lokacija. Stoga smo organizirali privatni autobus iz Lavova u Osijek i Zagreb u kojem smo prevezli naše zaposlenike i njihovu djecu te članove uže obitelji", pojasnio je direktor Newfire Global Partnersa Stephen Hau.

"Grad Osijek je, od prvoga dana, podržao naše zaposlenike i planove da otvorimo ured. Radujemo se suradnji i osnaživanju lokalne poslovne zajednice, ne samo otvaranjem još jednog ureda u tom prekrasnom gradu već i otvaranjem novih radnih mjesta. Naime, do kraja godine planiramo zaposliti oko sto novih članova tima te pozivamo sve zainteresirane da nam se jave", rekao je on.

Ukrajinka u Zagrebu: Najgori dan mi je bio kad sam djeci rekla da je počeo rat

Popričali smo s Tetyanom Tsyupkom, koja je sad u Zagrebu, a donedavno je u Lavovu radila kao poslovna analitičarka.

"Dolazim iz prelijepog antičkog grada na zapadu Ukrajine - Lavova. Geografski položaj grada je bio razlog zašto smo se odlučili napustiti Ukrajinu i zašto smo to uradili brzo. Probudila sam se 24. veljače, učinila ono što je zadnjih mjeseci postala moja rutina - provjerila vijesti, a ono što sam vidjela je bilo zastrašujuće. Rusija je objavila rat Ukrajini. Prepala sam se i nisam znala što napraviti", rekla je.

"Prioritet mi je sigurnost djece. Imam dvoje djece, jedno ima 12, a drugo devet godina. Suprug i ja smo bili šokirani, no ubrzo smo čuli sirene, probudili smo djecu i pošli u sklonište u podrumu. Najgori dan u životu mi je taj jer sam djeci morala reći da se probude i brzo odjenu zato što je počeo rat", govori.

"Nakon toga smo odlučili prijeći granicu s Poljskom. Nismo znali koliko je sigurno, ali nakon šest sati čekanja na granici smo uspjeli. Djeca, moj suprug i ja", rekla je ona, dodajući kako u Lavovu žive njezini i suprugovi roditelji te kako je situacija u tom gradu i dalje napeta.

"Budite uz Ukrajinu u ovom vremenu"

Rekla je da je jako zahvalna svim Hrvatima na njihovoj emocionalnoj podršci, kako od kolega tako i običnih građana koje ne poznaje.

"Moju kćerku je zabolio trbuh, ali liječnica je bila iznimno empatična i profesionalna. Srećom nije bilo ništa ozbiljno. Također, moj sin je igrao ragbi u Ukrajini, željeli smo da nastavi s treningom u Zagrebu. Ragbi klub Zagreb je ponudio da besplatno ide na treninge", rekla je ona, poručivši na kraju da budemo uz Ukrajinu u ovom dramatičnom vremenu.

Inače, iz ove tvrtke su nam rekli kako su njihovi zaposlenici, partneri i prijatelji prikupili oko 200 tisuća dolara za različite humanitarne udruge i organizacije u Ukrajini, a drugi krug donacija je u tijeku. 

Tvrtka svaku donaciju “udvostruči” uplatom istog iznosa, a nastavit će pomagati na sve moguće načine. Tako će autobus Lavov - Osijek i dalje prevoziti zaposlenike i članove njihove obitelji, a u slučaju da neki od zaposlenika bude pozvan u vojnu službu, financijski će ga podržati, kao i članove njegove obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.