Italija će zajedno s Britanijom i Japanom proizvoditi nove borbene avione

Ilustracija: EPA

Italija je danas rekla da će postati ravnopravan partner u borbenom programu sljedeće generacije s Velikom Britanijom i Japanom, dok su daljnji pregovori koji se tiču projekta u tijeku, uključujući i one o sjedištu programa.

Tri zemlje uspostavile su u prosincu Globalni borbeni zračni program (GCAP) nakon što su se Britanija i Japan složili da će spojiti svoje borbene napore u inovativnoj suradnji kojoj je cilj imati na raspolaganju naprednu letjelicu do sredine sljedećeg desetljeća.

"Uravnotežena dioba troškova i koristi"

Reuters je u četvrtak izvijestio da će Japan i Britanija dominirati dizajnom i proizvodnjom, s Londonom koji će najvjerojatnije voditi organizaciju zbog svoga dubljeg i nedavnog iskustva u razvoju borbenih letjelica.

"Globalni borbeni zračni program, ili GCAP, tronacionalni je program utemeljen na principima ravnopravnog dijeljenja, kako su premijeri izjavili u zajedničkoj ministarskoj deklaraciji prošlog prosinca", priopćilo je talijansko ministarstvo obrane.

"Posljednja odluka će stoga obuhvatiti ravnopravnu i uravnoteženu diobu troškova i koristi."

Reuters je također izvijestio da zemlje partneri planiraju za svoje sjedište izabrati Britaniju.

"Tri ministarstva vrše istraživanje o najboljem vodstvu"

Italija je rekla da traju rasprave o ovom pitanju među vladama i industrijskim partnerima.

"Tri ministarstva obrane trenutno vrše istraživanje o najboljem vodstvu kako bi se ostvario cilj do 2035. godine", priopćilo je talijansko ministarstvo obrane.

"Sve druge informacije su puka nagađanja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.