Italija u škole vraća Mussolinijev zakon. Moći će rušiti učenike na temelju vladanja

Ilustracija: Shutterstock

Italija je ponovno uvela ocjenu za vladanje učenika zbog sve veće zabrinutosti zbog agresivnog ponašanja prema učiteljima.

Ova mjera, koja podsjeća na zakon uveden za vrijeme fašističke vladavine Benita Mussolinija 1924. godine, omogućava školama da ocjenjuju učenike isključivo na temelju njihovog ponašanja.

Učenici koji iz vladanja dobiju peticu ili niže morat će ponavljati godinu, čak i ako su im ostale ocjene zadovoljavajuće. Oni koji dobiju šesticu morat će polagati test iz građanskog odgoja, a ocjene vladanja utjecat će i na maturu.

Ministar obrazovanja Giuseppe Valditara izjavio je da ova reforma vraća poštovanje i autoritet učiteljima te stavlja odgovornost na učenike. Također su uvedene novčane kazne od 500 do 10.000 eura za nasilje ili agresiju prema školskom osoblju.

Studenti se pobunili

Zakon dolazi u vrijeme kada je zabilježen rast agresivnih incidenata u školama od 110% u odnosu na prethodnu godinu, a učitelji se često suočavaju s nasiljem, ponekad i od roditelja učenika.

S druge strane, studenti su se pobunili protiv ove mjere, tvrdeći da ona jača autoritarnu i kaznenu kulturu u školama. Smatraju da se ocjena vladanja može koristiti kao represivno sredstvo.

Iako je ova mjera u prošlosti bila na snazi sve do sredine 1970-ih, ukinuta je nakon studentskih prosvjeda. Ovaj novi zakon, koji je već odobren u Senatu, prošao je u Donjem domu talijanskog parlamenta. Međutim neki političari, poput Anne Ascani iz Demokratske stranke, smatraju da ovaj zakon predstavlja povratak u doba koje je bolje zaboraviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.