Četrdesetak muškaraca u Kninu nakratko blokirali cestu, čuju se ustaške pjesme

Foto: Index

U KNINU se danas svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 21. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja". Na središnjoj proslavi očekuje se oko 100 tisuća posjetitelja.

Središnja svečanost je započela današnjom budnicom ulicama Knina u 8 sati, u čemu je sudjelovao Orkestar Oružanih snaga.

Tijek događaja mogli ste pratiti na Indexu:

19:30 Josipović: Zgrožen sam zlouporabom proslave Dana pobjede. Opširnije

19:00 Uhićeni su palitelji srpske zastave. Opširnije

18:00 Srpski mediji raspisali su se o incidentima u Kninu. Opširnije

16:30 Pročitajte cijeli sramotni govor predstavnika veterana u Kninu.

16:00 U Kninu je zapaljena srpska zastava, grupa od 40 muškaraca blokirala cestu. Opširnije

15:50 Zoran Erceg smatra da netko mora odgovarati za ustaško divljanje u Kninu. Opširnije

15:30 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na nedolazak SDP-ovac u Knin. Opšrinije

15.00 Autor skandaloznog govora u Kninu svog je bivšeg zapovjednika optužio da je nenormalan jer je kritizirao Thompsona. Opširnije

14.15 NAKON što je Index danas prvi izvijestio o incidentu na ulicama Knina - maršu IX. bojne koja urliče "Za dom spremni!" te pjeva ustaške pjesme, skandal su za Index prokomentirali i iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

"Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente i posebno naglašava da proslava Oluje nije ni vrijeme ni mjesto za tako nešto", rekao je za Index glasnogovornik Predsjednice Luka Đurić. Opširnije

13.35 Od 13 sati traje obilazak braniteljskih zadruga.

13.25  Zoran Milanović je prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju kazao kako je danas veliki dan za Hrvatsku.

"Knin je jedan od gradova koji su oslobođeni, u svakom slučaju ne ekvivalent Berlina, Knin nije bio sjedište pobune", rekao je Milanović.

Na pitanje je li primjeren njegov komentar kako je proslava u Kninu stranačka zabava, kazao je kako će to ljudi sami zaključiti. Opširnije

13.15 Nakon što je Index danas prvi izvijestio o incidentu na ulicama Knina - maršu IX. bojne koja urliče "Za dom spremni!" te pjeva ustaške pjesme, skandal je odmah osudila bivša premijerka Jadranka Kosor. Opširnije

12.50 Kako javlja Indexov reporter s terena, u Kninu se upravo odvija sramotni incident. Naime, IX. bojna maršira gradom i pritom urla "Za dom spremni!" i pjeva ustaške pjesme. VIŠE SAZNAJTE OVDJE

12.00 Predstavnik veterana Ivica Glavota tijekom obraćanja na proslavi 21. obljetnice Oluje u Kninu održao je skandalozan govor u kojem je spominjao lustraciju, četnike pa čak i popis stanovništva. Opširnije

11.43 Točno u podne građani i posjetitelji Knina dobit će vojnički grah, u 13 sati je predviđen obilazak braniteljskih zadruga.

11.30 "Žalostan sam što oporba nema hrabrosti pojaviti se na ovakvom događaju", kratko je prokomentirao tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

11.25 Objavili smo galeriju arhivskih fotografija proslave Oluje iz 1995. godine. Možete je pogledati OVDJE.

11.20 "Hrvatski narod je kroz svoju povijest vodio mnoge bitke, i u pobjedama i u porazima ostao je dostojanstven. Oluja obuhvaća sve sadržajnice te naše borbe. Oluja je poruka koliko je važno imati uvježbanu, motiviranu i dobro opremljenu vojsku. Hrvatska, srećom, nije više ugrožena i članica je NATO-a, no mi moramo biti spremni brzo reagirati. Vrijeme je da na temelju NATo standarda uvećamo ulaganja u modernizaciju svih rodova oružanih snaga. Danas smo pred većim izazovima nego u danima obrane Hrvatske, krajnji je čas da prionemo oslobađanju domovine od malodušja i pesimizma. Pravog napretka neće biti sve dok stranački interesi budu iznad nacionalnih. Uspijemo li postići potreban napredak u spremnosti svih političkih aktera da daju svoj doprinos jedinstvu, osobito u gospodarskoj i demografskoj politici, uspjeh neće izostati. To je danas prva mjera našeg domoljublja", dodala je Kolinda.

11.05 Kolinda drži govor.

"Velika mi je radost i čast pozdraviti vas u povodu ove obljetnice. Pozdravljam sve sudionike Oluje, poseban pozdrav pripadnicima OSRH i hrvatske policije koji sudjeluju u misijama diljem svijeta. Sjećam se prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika Tuđmana s osobitom zahvalnošću, njega i ministra obrane Gojka Šuška, kao i svih poginulih. Slava svim junacima Oluje.

Ovih dana opet čujemo da su modernu hrvatsku državu stvorile udbaške strukture, i to od onih koji su RH nazvali slučajnom državom. Ne! Ova država je stvorena voljom hrvatskih građana i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja, čiji je vrhunac bila Oluja."

10.51 Dužnosnici i uzvanici će od 11 do 11.25 sati hodati od Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95" do crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta i to Trgom dr. Ante Starčevića-Ulicom dr. Franje Tuđmana-Trgom Oluje-Ulicom Kralja Tomislava-Ulicom IV. Brigade do crkve gdje će se održati sveta misa za Domovinu.

10.37 Objavili smo veliku galeriju s današnjim slikama iz Knina. Možete je pogledati OVDJE.

10.15 Od 10 do 10.15 sati na trgu kod Spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" te od 13.30 do 13.45 sati u parku u Ulici dr. Franje Tuđmana predviđen je vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne.

10.13 "Za mene i sve hrvatske građane Oluja je najveći događaj koji je zauvijek okončao agresiju velikosrpskog Miloševićevog projekta", poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković iz Knina. Opširnije

9.56 Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi u petak prijepodne počelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja." Svečanom podizanju zastave nazočili su državni čelnici: predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Tihomir Orešković i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Nazočili su i brojni istaknuti javni djelatnici, između ostalih, tu su bili ministri u tehničkoj Vladi te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i mnogi drugi.

Državnu zastavu podignuli su branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića čime se i simbolično želi povezati južna i kontinentalna Hrvatska. Pročitana su imena 174 poginula i dva nestala u "Oluji". Crkvena zvona u Kninu oglasila su se zvonjavom u 9 sati i 43 minute označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 21. godinu hrvatske oslobodilačke snage ušle u Knin čime je bila završena vojno-redarstvena akcija "Oluja"  kojom su pod hrvatsku upravu vraćena okupirana područja koja su nadzirale srpske okupacijske  snage.

Nakon  podizanja  hrvatske zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletjela tri zrakoplova MIG 21, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak  21. obljetnice "Oluje." Počasne postrojbe koje su bile postrojene na kninskoj tvrđavi, nakon svečanosti podizanja podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u središte Knina. U mimohodu sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, policije, branitelsjkih udruga i državni dužnosnici.

9.43 U Popovači je u petak rano ujutro, u spomen na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", započeo jubilarni 20. konjanički maraton, u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera. Petodnevni maraton pod sloganom "Tradicija prošlosti - potreba budućnosti" kretat će se najviše Sisačko - moslavačkom, a dijelom na području Pokupskog i Zagrebačkom županijom.

9.25 U nastavku pratite LIVE STREAM podizanja zastave i preleta vojnih zrakoplova.

9.15 U Knin su stigli Kolinda Grabar-Kitarović, Tihomir Orešković, Vlaho Orepić, Josip Klemm, Mate Granić i Miro Kovač. Tehnički šef diplomacije Kovač zastao je kako bi dao novac prosjakinji na ulici.

9.05 Puštanjem više od tisuću golubova pismonoša s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u petak rano ujutro počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru. Opširnije

8.50 U Knin je stigao i šef HDZ-a Andrej Plenković. Veterani 130. Brigade su mu darovali majicu.

8.35 Indexov reporter javlja kako se u Kninu već okupio popriličan broj ljudi. U 9.20 sati će se na Kninskoj tvrđavi podići državna zastava, a uslijedit će prelet vojnih zrakoplova, ispaljivanje počasnih plotuna i nastup akrobatske letačke grupe "Krila Oluje".

8.25 Na svečanost su stigli HDZ-ovi Milijan Brkić, Josipa Rimac i tehnički ministar Tomislav Tolušić.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.