Izrael: Hezbolah skriva 500 milijuna dolara u bunkeru ispod bolnice. Nećemo je gađati

Screenshot: X

Izraelske obrambene snage (IDF) deklasificirale su obavještajne podatke o financijskim središtima Hezbolaha.

Izrael je u nedjelju navečer proširio svoju kampanju protiv Hezbolaha pokrenuvši niz napada kako bi umanjio sposobnost skupine da financira svoje operacije. "Izraelske zračne snage izvele su niz preciznih napada na financijska uporišta Hezbolaha", poručio je kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a. 

"Zračne snage nadziru bunker ispod bolnice"

"Jedna od naših glavnih meta sinoć bio je podzemni trezor s desecima milijuna dolara u gotovini i zlatu. Novac je korišten za financiranje Hezbolahovih napada na Izrael", dodao je, ne precizirajući je li sav novac uništen u napadu. 

Spomenuo je i bunker ispod bolnice u glavnom gradu Bejrutu koji je također navodno pun gotovine i zlata. Naglasio je da taj bunker još uvijek nije bio na meti IDF-a. "Prema procjenama koje imamo, u ovom bunkeru je pohranjeno najmanje pola milijarde dolara u novčanicama i zlatu. Ovaj novac bi se mogao koristiti za obnovu države Libanon", kazao je Hagari. 

Predstavio je kartu koja prikazuje lokaciju bunkera, ispod bolnice Al-Sahel u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh, gdje je Hezbolah uglavnom baziran. Pozvao je libanonske vlasti i međunarodne organizacije da spriječe Hezbolah da koristi "novac za terorizam i napade na Izrael" te upozorio da izraelske zračne snage nadziru kompleks.

 

Al-Qard Al-Hasan pod američkim sankcijama

Istaknuo je da je Izrael u ratu s Hezbolahom, a ne s libanonskim narodom, najavivši da IDF neće izvršiti udar na bolnicu. General-pukovnik Herzi Halevi, načelnik Glavnog stožera IDF-a, objavio je da je pogođeno više od dvadesetak ciljeva koji pripadaju Al-Qard Al-Hasanu, tvrtki povezanoj s Hezbolahom.

Al-Qard Al-Hasan je financijska tvrtka, službeno registrirana kao dobrotvorna organizacija, koja od 1980-ih nudi klijentima kredite u zamjenu za depozite u zlatu na beskamatnoj osnovi. Izrael optužuje Hezbolah da zarađuje od libanonskih civila preko navedene tvrtke.

Sjedinjene Države već dugo sankcioniraju tvrtku, optužujući Hezbolah da je koristi kao paravan za prikrivanje svojih financijskih aktivnosti i dobivanje pristupa međunarodnom financijskom sustavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.