Izrael šalje trupe u Libanon, ali prava meta je Iran. Plan je pripreman mjesecima

Foto: EPA

Izraelski čelnici vjeruju da imaju priliku preoblikovati Bliski istok, priliku koja se pruža jednom u generaciji, koja nadilazi uništavanje Hamasa i Hezbolaha. I prije nego što je Izrael jučer pokrenuo "ograničenu" kopnenu ofenzivu na Libanon, izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno je dao do znanja da je konačni cilj potkopati autoritet klerikalnog vodstva Teherana i obezglaviti Hamas u Gazi i libanonsku šijitsku miliciju Hezbolah.

U obraćanju na engleskom jeziku u ponedjeljak Netanyahu je obećao "plemenitom perzijskom narodu" da će dan kada će biti oslobođeni vladavine "tiranina" i kad će moći sklopiti mir s Izraelom doći "mnogo prije nego što ljudi misle". "Nema mjesta na Bliskom istoku do kojeg Izrael ne može doći", zlokobno je upozorio Netanyahu.

Nije to tek prazna prijetnja. Izrael se ne bori samo protiv Teherana dok lomi njegove saveznike - poput Hezbolaha u Libanonu i Huta u Jemenu - već pokazuje svoju nadmoć i u smislu tehnologije i špijunaže na iranskom tlu, piše Politico.

Mučan izazov za Teheran

Nakon udara iranskih projektila u travnju, Izrael je uzvratio udarac tako što je digao u zrak radar protuzračne obrane u blizini središnjeg grada Isfahana. Bilo je to upozorenje da bi mogao uništiti iranska nuklearna postrojenja kad god poželi. U srpnju je vođa Hamasa Ismail Haniyeh ubijen raketom ispaljenom u Teheranu. Najviši iranski zapovjednici poginuli su u udarima na Damask i Beirut.

Za Teheran je ovo mučan izazov. Iran iskazuje moć u cijeloj regiji predstavljajući se kao vojna sila koja može podržati svoje lojalne milicije diljem Iraka, Sirije, Libanona i Jemena. Izrael sada izravno izaziva tu vlast, a ubojstvo vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha u petak predstavlja jedan od najflagrantnijih primjera Netanyahuovog bacanja rukavice Teheranu.

Izrael je jučer jasno dao do znanja da neće stati na tome. U objavi na X-u Izraelske obrambene snage (IDF) napisale su da provode "lokalizirane i ciljane kopnene napade protiv Hezbolahovih terorističkih ciljeva i infrastrukture" u selima u blizini izraelsko-libanonske granice.

Plan je pripreman mjesecima

Plan koji će biti podržan zračnim udarima i topništvom pripremao se mjesecima. Unatoč međunarodnim pozivima na prekid vatre, Netanyahu će pojačati ofenzivu na Hezbolah, naglasio je jedan visoki izraelski dužnosnik. To će vjerojatno uključivati pokretanje velikog kopnenog napada s ciljem razbijanja Hezbolaha u južnom Libanonu, prisiljavajući ga da se povuče sjeverno od rijeke Litani, 29 kilometara od izraelsko-libanonske granice, u skladu s rezolucijom UN-a kojom je okončan libanonski rat 2006.

Izrael će također i dalje napadati Hezbollahova skladišta oružja, logistiku i zapovjedna središta i u dolini Beqaa te nastaviti ubijati više zapovjednike. "Ovo je naša prilika da slomimo Hezbolah kako više nikad ne bi imao moć u Libanonu", rekao je izraelski dužnosnik. Netanyahuova donedavna slaba podrška u javnosti počela je rasti nakon Nasrallahovog ubojstva, što znači da postoje politički poticaji da produži ofenzivu i ignorira pozive na prekid vatre.

Prilikom posjeta izraelskim vojnicima na sjevernu Izraela u ponedjeljak, ministar obrane Yoav Gallant nagovijestio je skorašnju kopnenu ofenzivu protiv Hezbollaha. Izraelske specijalne snage već su provodile akcije preko granice. "Eliminacija Nasrallaha vrlo je važan korak, ali nije konačni. Iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju, baš sve", rekao je Gallant.

Strah od iranskog napada

Američki dužnosnici vjeruju da će izraelska invazija biti ograničena i ne tako opsežna kao 2006. godine, koja je pokrenula kratki, ali žestoki rat koji je naštetio objema stranama. Ali u Washingtonu i dalje strahuju od iranskog napada na Izrael, zbog čega su neke američke postrojbe stavljene u pripravnost. A postoji i zabrinutost zbog izraelskog pretjeranog zahvata.

Nije samo unutarnja politička logika Netanyahuov pokretač, već i vojni razlozi. "Izrael je uništio vodstvo Hezbolaha, ugrozio njegovu sposobnost koordinacije i inicijative. Unatoč rizicima kopnenog upada, prijetnji od balističkih projektila i dugotrajnoj prirodi trenutnih operacija IDF-a, moguće je da nikad neće biti bolje vrijeme za uništavanje vojne infrastrukture Hezbolaha u Libanonu", smatra Matthew Savill iz britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Izraelski dužnosnici iskazali su veće ambicije od ograničene intervencije protiv Hezbolaha. Nekoliko još uvijek utjecajnih bivših načelnika obavještajnih i sigurnosnih službi, uključujući bivšeg ravnatelja Mossada Tamira Pardoa, javno je pozivalo na nastavak vojne kampanje kako bi se promijenio odnos snaga na Bliskom istoku.

Najvažniji regionalni saveznik Teherana vjerojatno se neće oporaviti i kontrolirati Libanon u onoj mjeri u kojoj je to mogao nakon rata s Izraelom 2006. godine, naglasio je Pardo. Izvanredna šteta koju je IDF nanio Hezbolahu doista je uzdrmala organizaciju. Popis vodećih zapovjednika Hezbolaha ubijenih u posljednja dva tjedna svakodnevno se nadopunjuje.

"Gotovo cjelokupno vodstvo Hezbolaha, političko i vojno, zajedno s tisućama članova i zapovjednika srednje razine, ubijeno je ili onesposobljeno za borbu, a da ne spominjemo da su Izraelske obrambene snage uništile velike količine strateškog streljiva koje je moglo ugroziti izraelske gradove. To bi moglo označiti početak kraja iranske osovine otpora", rekao je Ahmed Fouad Alkhatib, analitičar Atlantic Councila.

Novi regionalni poredak

Taj se ishod neće svidjeti velikom broju arapskih čelnika. Neki arapski mediji već svaljuju krivnju na Hezbolah za stradanje Libanonaca. Utjecajne dnevne novine Saudijske Arabije Okaz optužile su Hezbolah da djeluje "u korist iranskih interesa, a ne libanonskih ili arapskih".

Novi iranski predsjednik Masoud Pezeshkian žarko je želio poboljšati veze s arapskim susjedima, a također se približavao Zapadu, dajući naslutiti da je Teheran spreman ozbiljnije pristupiti nuklearnim pregovorima. Izravno uključivanje u sukob riskira uništenje tog diplomatskog dosega. Pokretanje izravnog raketnog napada kakav je neuspješno izveo ranije ove godine na Izrael razotkrit će njegovu slabost pred izraelskom vojnom nadmoći, ostavljajući Hezbolah uglavnom usamljenim i samo uz retoričku potporu Teherana.

Julien Barnes-Dacey iz Europskog vijeća za vanjske odnose, međutim, upozorio je na daljnju eskalaciju Izraela i opisao ideju stvaranja novog regionalnog poretka kao "opasnu iluziju".

"Izraelski napad označava značajno taktičko postignuće, ali nije nužno povezan sa strateškim putem za održivo rješavanje izraelskih sigurnosnih potreba i okončanje niza međusobno povezanih regionalnih sukoba", rekao je Barnes-Dacey.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert, žestoki Netanyahuov kritičar, također je rekao da je prerano govoriti o uspjehu. Što ako dva ili tri velika projektila padnu na Tel Aviv, upozorio je Olmert.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.