FOTO Dvije godine Tomaševićevih plavih vrećica. Ovako izgledaju kante po Zagrebu

Foto: Index

Prije točno dvije godine Tomislav Tomašević povukao je jedan od najvažnijih poteza u svom mandatu i uveo novi sustav odvoza otpada koji je trebao suzbiti "kantograd", odnosno maknuti kante za smeće s javnih površina i povećati odvajanje otpada. Dokle je došla ta reforma i što je sve do sada ispunjeno? Indexovi reporteri su obišli grad i nasumičnim odabirom provjerili kako građani odlažu smeće i koriste li plave vrećice.

Većina ljudi u centru i dalje odlaže smeće na cestu

Iz centra Zagreba prije dvije godine je maknuto 6000 kanti te je najavljena izgradnja 150 podzemnih spremnika do proljeća 2022. No taj cilj i dalje nije u potpunosti ispunjen. Iz Grada su rekli da su do sada ugrađena 143 podzemna spremnika na 39 lokacija, no to nije ni približno dovoljno kako bi se pokrio cijeli centar i prestalo s odlaganjem smeća na ulicama.

Što se dalje odmičemo od centra, vidljivo je da se reforma odvija još sporije. U četvrtima koje okružuju strogi centar grada nadzemni spremnici postavljeni na parkirna mjesta iznimna su rijetkost. A kako je ustanovio Index u svojoj patroli, većina se stanovnika tamo ne pridržava ni plavih ZG vrećica.

Rijetki nadzemni spremnici u širem centru (Foto: Index)

I dok su stanovnici centra uglavnom odobravali novi režim, skeptični su bili oni iz udaljenijih kvartova, kojima je isprva bilo rečeno da će sami morati plaćati izgradnju bokseva za otpad ili svoje kante izmjestiti u posebne prostorije u zgradama. S obzirom na to da je samofinanciranje reforme za građane izvan centra izazvalo val nezadovoljstva, iz Grada su najavili pomoć za one koji to ne mogu sami financirati, no sve ide vrlo sporo.

Plave vrećice trebale kažnjavati one koji ne odvajaju otpad

Najveća novost Tomaševićeve reforme smeća bilo je uvođenje plavih ZG vrećica. Njima se trebalo kazniti one koji ne odvajaju otpad, tako da počnu odvoz plaćati više. Na računima Čistoće ostao je fiksni iznos koji plaćaju svi, dok se odvoz mješovitog otpada počeo naplaćivati varijabilno, odnosno po količini i broju potrošenih plavih vrećica.

Tomašević je isticao da je mjera postigla dva glavna cilja: povećanje odvajanja otpada i uklanjanje kanti za smeće s javnih površina. Tako je isticao da je u 2023. godini Zagreb bilježio najveći rast odvajanja otpada od svih gradova u Hrvatskoj te da se odvajanje u odnosu na 2022. povećalo za 50 posto.

Velik broj građana i dalje ne koristi plave vrećice

No, kako zaista stvari stoje na terenu što se tiče korištenja ZG vrećica? Iako je od 1. listopada 2022. izrečeno 16.606 kazni, uvedene su kamere koje snimaju prekršitelje, a najavljivalo se i da će susjedi moći prijavljivati susjede, izgleda da ništa od toga nije utjecalo na velik broj Zagrepčana.

Indexovi reporteri obišli su nekoliko gradskih četvrti i nasumično provjerili kako građani odlažu otpad. Prema onom što smo zatekli, možemo zaključiti da barem polovica građana i dalje ne koristi plave vrećice, već otpad baca u čemu god stigne. 

U jako malom broju kanti naišli smo na isključivo plave ZG vrećice. U najvećem smo postotku u kantama nailaziti na mješovitu situaciju, nešto otpada je bilo bačeno u ZG vrećice, dok je ostatak bio u vrećicama trgovačkih lanaca ili klasičnim vrećama za smeće. Osim toga, bilo je dosta kanti u kojima uopće nije bilo ZG vrećica, već je svo smeće bilo bačeno u neprikladnim vrećicama.

Situacija nije bila ništa bolja u spremnicima za biootpad. I tamo smo nailazili na svašta, a najveći je problem što građani i dalje bacaju biootpad u plastičnim vrećicama umjesto biorazgradivim smeđim vrećama koje dijeli Grad.

Naišli smo i na komunalnog redara koji je provjeravao jedan od podzemnih spremnika u centru. A kako situacija izgleda u kantama diljem grada, možete pogledati u Indexovoj velikoj galeriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.