Izraelski ministar na najsvetijem mjestu muslimana u Jeruzalemu. "Pomolio sam se"

Screenshot: X

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti posjetio je najsvetije muslimansko mjesto u Jeruzalemu, snimivši video u kojem kaže da je otišao na molitvu. Palestinci će navedeni potez protumačiti kao provokaciju, što bi moglo ugroziti pregovore o prekidu vatre.

Ultranacionalist Itamar Ben-Gvir objavio je snimku koja je snimljena ispred kompleksa džamije Al-Aksa, koji je također poznat kao Brdo hrama, te predstavlja sveto mjesto za muslimane i Židove. Ben-Gvir se na snimci obratio, a u pozadini se vidjelo njegovo osiguranje, piše Guardian.

Poručio je kako je došao u kompleks pomoliti se za povratak izraelskih talaca koje palestinski militanti drže u Gazi. Međutim, napomenuo je kako želi da do povratka talaca dođe "bez nepromišljenog dogovora, bez predaje".

Biden bi sljedeći tjedan trebao razgovarati s Netanyahuom

Naglasio je kako se moli za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se odupre međunarodnom pritisku da potpiše sporazum o prekidu vatre. Ben-Gvir želi nastavak vojne kampanje u Gazi koja je pokrenuta nakon upada hamasovaca u Izrael 7. listopada prošle godine. 

Ben-Gvirov posjet Al-Aksi odmah je izazvao osudu jordanskog ministarstva vanjskih poslova. Izraelski ministar unutarnjih poslova Moshe Arbel također je prekorio Ben-Gvira. "Jednog dana će proći doba provokacija Ben-Gvira", kazao je Arbel.

John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, priopćio je ne imenujući Ben-Gvira da je Bijela kuća "zabrinuta zbog retorike i postupaka koji su kontraproduktivni za mir i sigurnost na Zapadnoj obali".

Očekuje se da će Biden razgovarati s Netanyahuom sljedeći tjedan unatoč tome što mu je dijagnosticirana korona. Netanyahu stiže u posjet Sjedinjenim Državama, a trebao bi se obratit zastupnicima na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa. 

Posjeti izraelskih ministara Al-Aksi bili okidač za prosvjede

Ben-Gvir je posljednji put posjetio Al-Aksu u svibnju. Tom prilikom je iznio protivljenje odluci Španjolske, Norveške i Irske da priznaju palestinsku državu. Kompleks džamije Al-Aqsa vrlo je osjetljivo mjesto 

Židovski doseljenici se žele moliti tamo, što smeta muslimanskim vjernicima, koji to percipiraju kao pokušaj da se kompleks džamije i podijeljeni sveti grad Jeruzalem dovedu pod potpunu izraelsku kontrolu. Posjeti izraelskih ministara tom mjestu ili upadi izraelskih snaga sigurnosti pokazali su se kao okidač za prosvjede i nasilje u prošlosti

"Muslimani se mole na Brdu hrama, a nemuslimani ga posjećuju", izjavio je Netanyahu 2015. Nekoliko tvrdokornih ministara u Netanyahuovoj vladi, uključujući Ben-Gvira, pokušalo je odvratiti premijera od pristanka na sporazum o prekidu vatre, upozoravajući ga da će napustiti vladajuću koaliciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.