Izraelski ministar obrane: Macron je sramota francuske nacije

Foto: EPA

Izraelski ministar obrane žestoko je napao francuskog predsjednika nakon što je izraelskim tvrtkama onemogućeno sudjelovanje na francuskom sajmu oružja Euronaval. Yoav Gallant nazvao je Emmanuela Macrona "sramotom francuske nacije".

"Odluka da se drugi put diskriminira izraelska obrambena industrija u Francuskoj pomaže izraelskim neprijateljima", poručio je Gallant. Optužio je Francusku za "dosljedno provođenje neprijateljske politike prema židovskom narodu". Ovo je drugi put u nekoliko mjeseci da su izraelske obrambene tvrtke isključene iz sudjelovanja na vojnom sajmu u Francuskoj, prenosi Politico.

Nastavak diplomatskog rata između dvije zemlje

"Nastavit ćemo braniti našu naciju od neprijatelja na 7 različitih frontova i boriti se za našu budućnost - s Francuskom ili bez nje", najavio je Gallant. Oštre primjedbe najnovija su eskalacija u ratu riječima između Macrona i izraelske vlade dok Izrael pojačava vojne napade u Libanonu i Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uzvratio je Macronu nakon što je francuski čelnik rekao kako Netanyahu "ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a". "Podsjetnik predsjedniku Francuske: nije Rezolucija UN-a uspostavila Državu Izrael, već pobjeda postignuta u ratu za neovisnost krvlju herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli Holokaust", upozorio je Netanyahu. 

Macron je u više navrata pozvao na prekid vatre u Gazi i zahtijevao ranije ovog mjeseca da zemlje prestanu isporučivati ​​oružje kojim Izrael gađa opkoljenu enklavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.