SPLITSKI DOM

Sad je jasno zašto su nam tako očajnički skrivali izvješće o splitskom domu smrti

Foto: Index/FaH/Pixsell/Milan Sabic

IZ DANAS objavljenog objedinjenog izvještaja o inspekcijskom nadzoru Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, jasno je da je riječ o alibi dokumentu puštenom u javnost samo zato što se bliže izbori na kojima je Vili Beroš, ministar zdravstva, nositelj HDZ-ove liste u desetoj, dakle i splitskoj, izbornoj jedinici. I zato što je Index inzistirao na njegovoj objavi.

>> Beroš i Bedeković konačno objavili izvješće o splitskom domu smrti

Sada, kad je pred nama, očito je i zašto su ga oba ministarstva ustrajno skrivala, ne samo od medija nego i od nadležnih odbora u saboru i županiji: izvještaj, zapravo, ne odgovara ni na jedno ključno pitanje o uzrocima brzog širenja virusa u Domu u kojem je 68 štićenika oboljelo od covida-19, a 18 ih je preminulo.

Što je sve prešućeno?

O tome koliko je neambiciozno i bez želje da se nepristrano rasvijetle zbivanja u Domu ispisano tih devet stranica, koje uz Beroša potpisuje Vesna Bedeković, ministrica za demografiju (i ostalo), i o tome koliko je toga prešućeno, govore tri činjenice.

Prva, ministarstva do danas nisu objavila zasebne izvještaje. Zašto je to bitno? Zato što bi bilo lijepo i korisno vidjeti na temelju kojih je inspekcijskih rečenica ministar Beroš već 25. travnja, 18 dana nakon premještanja prve skupine zaraženih štićenika u bolnicu, izašao pred novinare s vrlo jasnim stavom – s medicinske strane u Domu nije bilo propusta.

Drugo što je prešućeno, a pitali smo bezbroj puta, imena su članova povjerenstava dvaju ministarstava. Zanimalo nas je i je li točna priča da inspekcija Ministarstva zdravstva nije jednoglasno usvojila izvješće. Iz dokumenta doznajemo tek da su inspekcijski nadzor proveli Samostalni sektor za nadzor i predstavke Bedekovićkina Ministarstva te Služba zdravstvene inspekcije pri Samostalnom sektoru za inspekcije u zdravstvu Beroševa Ministarstva, ali ne i imena autora. Nejasno je i s kim su razgovarali inspektori dvaju ministarstava, kako su utvrđivali činjenice kad su u vrijeme njihovih izvida i policajci s mukom dolazili do oboljelih i izoliranih aktera.

Niz propagandnih letaka

Treće i najvažnije: objedinjeno izvješće dvaju ministarstava ne samo što dijelom izgleda kao niz propagandnih letaka koji slave napore nadležnih u borbi protiv covida-19 i uopće ne problematizira zbivanja u Domu nego u kronološkom prikazu čak i izostavlja poznate činjenice čije bi navođenje narušilo sliku o virusu kao jedinom krivcu.

Primjerice, na stranici 5 ispod naslova "Postupanja Doma" nabraja 15 poteza odgovornih osoba od 26. veljače, kada je stopiran prijem novih korisnika, do 7. travnja, kada je utvrđeno da ih je deset pozitivno na covid-19, ali prešućuje da je 21. ožujka, na molbu osoblja Doma da im se osiguraju zaštitna oprema i dezinficijensi, iz županijskog Stožera civilne zaštite stigao sljedeći mail: "Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne DŽ za dezinfekcijska sredstva", preporučili su iz Stožera Domu.

U razgovoru za Index 10. travnja Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, jasno je rekla: "Ja sam osobno tražila zaštitnu opremu od Stožera naše županije kao osnivača koju nismo dobili. Možda da je osoblje imalo zaštitnu opremu, možda se ne bismo ni razboljeli. Nismo dobili zaštitne maske, niti smo dobili zaštitna odijela, vizire. Ništa nismo dobili", kazala nam je Đapić Kolak tri dana nakon evakuacije zaraženih korisnika u splitsku bolnicu.

>> Ovo je prvi intervju glavne sestre splitskog Doma

Objedinjeno izvješće dvaju ministarstava samo konstatira: "Osigurana je zaštitna oprema i dezinfekcijska sredstva."

Kada je osigurana, tko je osigurao, zašto je županija odbila molbu Doma? 

Toliko ključnih pitanja bez odgovora

Nema odgovora ni na pitanja o problemu u komunikaciji odgovornih u Domu sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo. Izvješće ne objašnjava je li trebalo ažurnije reagirati već 29. ožujka kada iz Doma obavještavaju NZJZ o prvom korisniku s temperaturom, ne otkriva što je poduzimano 24 sata od 6. travnja, kada iz Doma opet zovu NZJZ i obavještavaju da imaju 19 korisnika s temperaturom, do 7. travnja kada je utvrđeno da deset testiranih štićenika ima covid-19 ni zašto se s nekim epidemiološkim mjerama čekalo do 7. travnja.

Još malo pitanja za kraj.

Je li u Vukovarskoj primijenjeno sve što je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a nalagalo je hitno postupanje kod svake sumnje na covid u domovima za starije i nemoćne? Je li itko od korisnika 6. travnja izoliran i gdje? Kako je moguće da u izvješću nema primjedbi o neuvjetnosti četverokrevetnih soba koje je inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb pedantno pribilježila prije pet godina, kada se zna da su sobe i dalje četverokrevetne?

Zakašnjela edukacija

I, konačno, u izvješću stoji da su 7. i 9. travnja u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Split i NZJZ-a održane "edukacije" djelatnika i korisnika Doma te su djelatnici Doma testirani 7. travnja. Zašto tek tada? 

Na pitanja nanizana u ovom tekstu nema odgovora. Možete se, uostalom, uvjeriti i sami, izvještaj je lako pročitati. Ima samo devet stranica podijeljenih u četiri točke - Opće mjere za postupanje pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi u vezi sa epidemijom bolesti covid-19, Opći podaci o Domu za starije i nemoćne osobe Split, Analiza postupanja u objektu Doma za starije i nemoćne osobe Split u vezi sa suzbijanjem širenja bolesti covid-19 i Zaključak s deset točaka o tome kako su svi radili što su trebali – jedva zadovoljava formu, a sadržajno upućuje na sumnju u plansko zataškavanje potrage za odgovornima.

Pogledajte cijelo izvješće:

Izvješće dva ministarstva o... by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.