Jadrolinija: Evo zašto smo kupili katamarane od Tankerske plovidbe za 13.42 milijuna

Foto: Jadrolinija

Jadrolinija je reagirala na članak oko kupovine dvaju katamarana od Tankerske plovidbe. Tvrde da se ne radi o sumnjivom poslu i da je cijena bila realna jer su katamarani bili već prevezeni u Hrvatsku i prebačeni na hrvatsku zastavu.

Podsjetimo, Forbes Hrvatska doveo je u pitanje kupovinu katamarana jer je, između ostalog, Tankerska plovidba tri kupila za 14.15 milijuna eura, a nakon godinu dana dva od njih prodala Jadroliniji za 13.42 milijuna eura.

Evo kako to objašnjavaju iz Jadrolinije:

"Jadrolinija je zbog nužne obnove brzobrodske flote, a uzimajući u obzir raspisivanje natječaja za brzobrodske linije krajem 2023. godine, raspisala javnu nabavu dva katamarana. Cijena od 7,45 milijuna dolara dobivena je za katamarane već prevezene u Hrvatsku (proizvedene u Indoneziji) što uvelike utječe na formiranje cijene na svjetskom tržištu rabljenih brodova. Također, ovdje je bitno naglasiti kako su katamarani bili već prebačeni na hrvatsku zastavu (prijenos klase i zastave) i prilagođeni zahtjevima za obavljanje kabotaže u Republici Hrvatskoj. Napominjemo kako je za ova dva katamarana Jadrolinija zatražila procjenu neovisnog sudskog vještaka brodograđevne struke, a koja je uzeta u obzir prilikom odabira ponuditelja. Za ovaj je natječaj zaprimljena samo jedna ponuda.

Nadalje, značajna je razlika kupovati brodove u Hrvatskoj ili primjerice u Indoneziji, gdje su kupljene „Cvijeta“ i „Ružica“. U cijenu od 6,3 milijuna dolara za svaki katamaran u Indoneziji nije uračunata cijena prijevoza katamarana brodskim putem do Hrvatske, a koja vrijedi oko milijun dolara za oba katamarana. Moramo istaknuti kako su u vrijeme raspisivanja nabave za kupnju „Kate“ i „Danice“ 2023. godine cijene prijevoza bile značajno više, a kao posljedica svjetske pandemije i inflacije.

Također, htjeli bismo napomenuti kako se trenutno u Hrvatskoj katamaran star 12 godina prodaje za 7,8 milijuna dolara što potvrđuje tezu o različitoj vrijednosti rabljenih brodova na različitim geolokacijama, a iz čega proizlaze dodatni značajni troškovi te finalno i završno formirana cijena broda."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.