Jadrolinija je bijesna jer je Index objavio dokument koji im teško tereti šefa

Foto: Pixsell

Iz Jadrolinije su priopćili da su stručne službe te tvrtke analizirale Nacrt završnog izvješća o istrazi u predmetu pomorske nesreće broda Lastovo i ocijenile kako je taj tekst neobjektivan te da ugrožava sve hrvatske brodare i sustav Hrvatskog registra brodova (HRB). Taj dokument iz istrage o nesreći na trajektu Lastovo u kojem su poginula tri pomorca prvi je objavio Index. 

>> Imamo dokument. "Šef Jadrolinije je odgovoran za stravičnu nesreću broda Lastovo"

Jadrolinija je tri dana kasnije sastavila dosta bijesno priopćenje jer je dokument koji im teško tereti šefa Davida Soptu dospio u javnost. Napali su i medije, ali i Ministarstvo, koje je provodilo istragu, za "pokušaj destabilizacije Jadrolinije".

"U svjetlu koncesijskih natječaja za linijski pomorski promet, koji su u tijeku i slijede, plasiranje neprovjerenih dokumenata može se gledati i kao ozbiljan pokušaj destabilizacije Jadrolinije u korist konkurencije, ali i dovođenje u pitanje cijelog sustava nadzora u tom sektoru", tvrdi Jadrolinija.

"Dokument je neobjektivan, moguće i tendenciozan te ugrožava sve hrvatske brodare"

Jadrolinijin sustav upravljanja sigurnošću učinkovito funkcionira, što potvrđuju podaci da je dosad u 2024. godini Jadrolinija prevezla rekordnih deset milijuna putnika i tri milijuna vozila, što je 1.5 posto putnika i četiri posto vozila više nego u istom razdoblju lani.

U 2024. godini realizirano je 98 posto putovanja, a od dva posto neizvršenih 0.12 posto ih je radi tehničkog problema broda te 1.8 posto radi nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Ocjenjuju da je tekst Nacrta "sastavljen neobjektivno, moguće i tendenciozno te dovodi u pitanje cijeli sustav izdavanja svjedodžbi i odobrenja HRB-a i time ugrožava sve hrvatske brodare".

To dovodi u sumnju vjerodostojnost potvrda što ih je HRB izdao bilo kojem hrvatskom brodaru, a takve tvrdnje, iznesene kao formalno mišljenje javnopravnog tijela, mogu izazvati dalekosežne posljedice na Jadroliniju i druge hrvatske brodare.

"Zbog napada na kvalitetu i ispravnost rada HRB-a i njegovih potvrda o sukladnosti u režimu ISM Pravilnika, proizlazi da bi Jadrolinija u potpunosti trebala obustaviti svoju osnovnu djelatnost, jer važeća Potvrda o sukladnosti Jadrolinije kao kompanije nema vrijednost, a takav ishod paralizirao bi sustav povezivanja hrvatskih otoka s kopnom.

Pokaže li se da su hrvatska javnopravna tijela ozbiljno dovela u pitanje vjerodostojnost dokumentacije koju izdaje HRB kao 'priznata organizacija', to će na međunarodnom brodarskom tržištu ugroziti i otežati poslovanje svih hrvatskih brodara kojima je ISM dokumentaciju izdao HRB, izlažući ih češćim inspekcijskim pregledima u stranim lukama jer će hrvatska zastava postati 'sumnjivom' u smislu poštivanja sigurnosnih standarda."

Zbog toga bi hrvatski brodari mogli svoje brodove masovno ispisivati iz hrvatskog upisnika i upisivati u upisnike drugih zemalja, što bi umanjilo flotu hrvatskih brodova i poništilo napore koje Hrvatska ulaže na povećanju ugleda Hrvatskog upisnika pomorskih objekata na međunarodnom tržištu.

Jadrolinija optužuje medije, ali i Ministarstvo: "Koristili su dvostruke kriterije"

Iz Jadrolinije navode kako utvrđivanje elemenata prekršaja, koji se navode u tekstu, ne znači automatski i krivnju za tragediju. Nacrt se poziva na Pomorski zakonik, po kojem Ministarstvo provodi upravnu istragu u cilju otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja, ali ne i utvrđivanja uzroka pomorske nesreće, što je predmet sigurnosne istrage.

"Međutim, dio medija je pogrešno požurio elemente prekršaja izjednačiti s krivnjom za tragediju, što je pravno neosnovano", dodaju.

Ističu i da se ne predlaže pokretanje prekršajnog postupka protiv Jadrolinije kao pravne osobe, iako je prekršajna odgovornost ponajprije usmjerena na pravnu osobu, pa se nameće zaključak da je riječ o namjeri pokušaja osuđivanja fizičke osobe - predsjednika uprave.

Tvrde da su pri izradi Nacrta autori koristili dvostruke kriterije jer, iako u pomorstvu postoji niz odgovornih osoba i službi za provedbu sustava upravljanja sigurnošću, autori ignoriraju vlastite zaključke i iskaze svjedoka te ne pronalaze elemente prekršajne odgovornosti drugih osoba.

"Istovremeno, iako nema obrazloženja u čemu se sastoji baš njegova prekršajna odgovornost, ističu elemente prekršajne odgovornosti predsjednika uprave."

Navode i da familijarizacija, postupak upoznavanja članova posade sa sustavima na brodu, uključuje postupak podizanja, spuštanja i osiguranja pramca vizirnog trupa i brodskih rampi. Odredbe o trajanju familijarizacije predviđaju najdulje trajanje familijarizacije pa kod pojedinih članova posade može trajati kraće.

Sva posada na brodovima Jadrolinije odslušala je tečaj i položila ispit D21 – 26 "Mjere sigurnosti na putničkom brodu", koji sadrži i dio o sigurnosti tereta i putnika, posebice spuštanje i podizanje rampi na siguran način.

Navode i da se nalazi pregleda u rujnu i kolovoz drastično razlikuju

Podsjećaju da je nad Jadrolinijom i brodom Lastovo obavljen dodatni pregled u rujnu 2024., kada nisu utvrđene ozbiljnije nesukladnosti. "Začuđujuće je kako se nalaz dodatnih pregleda HRB-a obavljenih u rujnu drastično razlikuje od nalaza upravne istrage, koji je obavljen u kolovozu", ističu i dodaju da su u oba sudjelovali predstavnici Ministarstva.

Jadrolinija još upozorava kako Pravilnik o upravnoj istrazi ne predviđa predaju izvješća u formi nacrta, nego isključivo izdavanje završnog izvještaja, kao i da se u Nacrtu ne daje obrazloženje zašto je u upravnoj istrazi kao voditelj sudjelovao djelatnik Ministarstva, a ne djelatnik Lučke uprave, iako je to protivno Pravilniku o upravnoj istrazi.

Tročlani tim Ministarstva mora proveo je upravnu istragu i izradio Nacrt završnog izvješća o provedenoj upravnoj istrazi pomorske nesreće broda Lastovo, u kojem se razmatra odgovornost i moguće prekršajne prijave protiv predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte. Iz Ministarstva mora prvotno nisu potvrdili autentičnost tog dokumenta, no iz svega je potpuno jasno da je dokument autentičan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.