Janša na Twitteru: Slovenija nije Kongo

Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Janez Janša upleo se u verbalni sukob na Twitteru s Guyjem Verhofstadtom, dugogodišnjim belgijskim eurozastupnikom i bivšim voditeljem liberalne grupacije Alde u Europskom parlamentu, nakon Verhofstadtove kritike na račun slobode medija u Sloveniji.

U više objava na društvenoj mreži Janša je naveo da se Verhofstadt "arogantno predstavlja kao čuvar europskih vrijednosti i želi patronizirati Slovence, koji sami odlučuju o vlastitim interesima".

Janša Verhofstadtu: Koncentrirajte se

Verhofstadtu, koji je u dugoj političkoj karijeri bio i belgijski premijer od 1999. do 2008., Janša je sarkastično poručio da se "koncentrira na loše izborne rezultate svoje stranke u Belgiji i da najprije stekne povjerenje svojih birača, prije nego što drži lekcije drugima".

Slovenski premijer, poznat u domovini po sarkastičnom stilu koji zna prijeći granice pristojnosti kad komunicira s političkim rivalima ili protivnicima, nekadašnjem je belgijskom premijeru u jednom od tvitova također poručio da nije vođa kolonijalne sile i da Slovenija nije Kongo, aludirajući na kolonijalnu prošlost Belgije u Africi.

Janšina vlada je pod sve većim kritikama

Janšina reakcija uslijedila je nakon što je Verhofstadt u ponedjeljak na Twitteru izrazio zabrinutost što se napadi na slobodne medije u Sloveniji nastavljaju, zapitavši se mogu li Europska komisija i Vijeće Europske unije djelovati prije nego što Slovenija i Janša sredinom godine preuzmu predsjedanje Europskom unijom budući da, kako je ustvrdio, Slovenija nakon Poljske i Mađarske postaje treća članica u antidemokratskom bloku u Uniji.

Janšina vlada već je dulje predmet kritika slovenskih novinarskih organizacija koje navode da Janša i vlada pokušavaju preuzeti vodeće medije čiji je osnivač država, poput javne televizije i novinske agencije STA, kako bi ugušili kritički intonirane glasove. Taj je spor u međuvremenu dobio i šire dimenzije pa je na račun toga bilo izrečeno i više kritičkih izjava glasnogovornika Europske komisije. Janša tvrdi da medijima u Sloveniji vladaju stare strukture i ekstremna ljevica koji kontroliraju 80 posto medijske scene te da su kritike na račun njegove vlade plasirane od njegovih političkih protivnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.