Javnost neće smjeti biti upoznata o istrazi afere nabavke vojnih kamiona u MORH-u

SABORSKO istražno povjerenstvo, kojem je zadatak istražiti nabavku 39 vojnih kamiona u MORH-u, u prosincu 2004. godine, o svojem radu neće smjeti obavještavati javnost.

Iako su napokon usvojili poslovnik, kojim im je omogućeno da se počnu baviti tim problemom, HDZ i HSS pobrinuli su se da rezultati te istrage ne dopru u javnost, jer je pet njihovih članova, od ukupno devet članova povjerenstva, izglasalo članak poslovnika, u kojem se svim članovima povjerenstva izričito zabranjuje davanje izjava o radu povjerenstva, sve dok ono ne uputi izvještaj o rezultatu rada Saboru.

Andrija Hebrang, član povjerenstva i jedan od idejnih tvoraca navedenog članka, objasnio je kako se članovima povjerenstva tim ne oduzima pravo javnog komentiranja biti problema, već samo sadržaja sjednica, kako se tim ne bi vršio pritisak na svjedoke ili, ne daj bože, prejudiciralo buduće odluke povjerenstva. Inicijalno, predsjednik povjerenstva Nenad Stazić iz SDP-a, tražio je da priopćenja sa sjednica mogu davati samo on kao predsjednik ili član povjerenstva kojeg on za to ovlasti.

Oporbeni članovi povjerenstva, Igor Dragovan, Goran Beus Richembergergh i Boris Šprem, oštro su negodovali oko usvajanja tog članka, Šprem je predlagao i brisanje članka koji regulira pitanje komunikacije s javnošću. Isto tako Šprem je kazao kako on smatra da je izglasavanje takvog članka i protuustavno, jer se prema Ustavu, saborskog zastupnika ne može kazneno niti bilo kako drugačije progoniti za izražavanje mišljenja, koje on ima pravo izraziti.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.