Je li rusku aktivisticu za ljudska prava ubio predsjednik Čečenije?

PRORUSKI čečenski predsjednik, Ramzan Kadyrov, zakleo se da će pronaći odgovorne za ubojstvo istaknute ruske aktivistice za ljudska prava, Natalie Estemirove.

Žestoka kritičarka Kadyrova

Estemirova, žestoka kritičarka Kadyrova, istraživala je navodna zlostavljanja milicije u Čečeniji, u navodnoj režiji ruske i čečenske vlasti, nakon čega je aktivistica u srijedu oteta ispred svoje kuće te mučki ubijena.

Njezine kolege za to izravno drže odgovornim samog Kadyrova. Istovremeno, predsjednik Čečenije je javno obećao da će pronaći ubojice, kako je rekao, te "bespomoćne žene".

"Čini se da Medvjedevu ne smeta što je ubojica na čelu Čečenije"

"Sasvim sam siguran da znam tko je ubio Nataliju Estemirovu. Svi poznajemo tu osobu. Njegovo ime je Ramzan Kadyrov, predsjednik Čečenske Republike", rekao je Oleg Orlov, predsjednik ruske aktivističke skupine za ljudska prava Memorial. "

Ramzan je zastrašivao i vrijeđao Nataliju, smatrao ju je osobnim neprijateljem. Ne znamo je li on osobno naredio ubojstvo ili je odgovoran jedan od njegovih pomoćnika koji je želio udovoljiti svom šefu. No, čini se da ruskom predsjedniku Medvjedevu ne smeta što je ubojica na čelu jedne od ruskih regija", kaže Orlov.

Optuživan za milicijsku represiju

Kadyrov je u Čečeniju, nakon niza godina unutarnjih konflikata, donekle unio mir i red, no udruge za ljudska prava uporno su ga optuživale za milicijsku represiju.

Podsjetimo, Estemirovljeva je organizacija istraživala na stotine slučajeva navodnih otmica, mučenja te ubojstava, potpomognutih, navodno, ruskim vladinim snagama i čečenskom milicijom.

Inače, Ramzan Kadyrov je sin Akhmada Kadyrova, vođe pobunjenika koji je na vlast došao uz blagoslov Moskve, nakon čega je ubijen u bombaškom atentatu na gradskom stadionu 2004.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.