JESI DOVEO SAUCHU I PUPOVCA Plenkovića u Metkoviću dočekali prosvjednici, policija im otela plakate?

Foto: Index, FAH

PRED dolazak premijera Andreja Plenkovića u Metković, nekolicina prosvjednika organizirala je protestnu akciju, prilikom koje su postavili više transparenta s porukama upućenima premijeru.

Među njima se ističu: "Dobro nam došli u provincijski Metković gosp. lideru" te "Plenkoviću jesi doveo Pupovca i Sauchu".

No, iako nijedna poruka nije bila eksplicitno uvredljivog sadržaja, policija je uzela podatke od jednog od prosvjednika te mu oduzela transparent, prema navodima prosvjednika (podaci prosvjednika poznati su redakciji Indexa).

Prosvjednik je za Index dao i kratak komentar.

Prosvjednik: Izgleda da nemam pravo svoje stavove iznijeti

"Policija je zatražila osobnu iskaznicu moju i legitimirala me, oduzela mi je transparent "Metković ima većinu, a vi?", plus još jedan u autu. Njima je naređeno da to moraju oduzeti zbog siugrnosti. Mislim što reći, građani nemaju pravo iznijeti svoje stavove više", kazao nam je mlađi čovjek.

O svemu se u popodnevnim satima očitovala i policija.

Policija: Upozorili smo ga, nismo oduzeli transparent

"Policijski službenici PP Metković danas oko 13.30 sati, provodeći mjere osiguranja boravka štićene osobe, u Metkoviću, zatekli muškarca (1991.) u namjeri postavljanja transparenta na prometni znak.

Policijski službenici utvrdili su da navedeni transparent nije uvredljivog sadržaja, ali je muškarac upozoren da postavljanjem transparenata na prometni znak čini prekršaj iz čl. 14. ZSPC te postupa suprotno odredbama Zakona o cestama, nakon čega se muškarac udaljio.

Napominjemo da navedeni transparent od spomenute osobe nije oduzet niti je osoba privedena u službene policijske prostorije", poručili su iz policije.

O slučaju se očitovao i MOST.

MOST: Oduzeli su mu plakate

"Tijekom današnjeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Metkoviću dogodio se očiti udar na slobodu govora. Naime, skupina građana je pred premijerov dolazak postavljala transparente kojima su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo njegovim izjavama i politikom, zbog čega je policija uzela podatke jednog od prosvjednika te mu oduzela transparente. Također, od mladića su zatražili da otkrije sve lokacije na kojima su transparenti postavljeni te su i oni uklonjeni. Niti jedan transparent nije sadržavao poruke uvredljivog sadržaja, zbog čega Most nezavisnih lista osuđuje ovakvo postupanje policije i pozivamo na poštivanje demokratskih načela i prava građana na izražavanje svog mišljenja.

"Jedino neprimjereno u današnjoj situaciji jest postupanje policije koja nije imala razloga oduzimati transparente mladima, jer apsolutno ničime nisu vrijeđali Andreja Plenkovića niti bilo koga drugoga. Osuđujem ovaj postupak i pozivam nadležne institucije da ispitaju na temelju čega su prosvjedniku oduzeti transparenti i zapisani osobni podaci i da obavijeste javnost tko je policajcima dao naredbu za to", izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

U nastavku možete pogledati neke od poruka upućenih Plenkoviću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.