Završava toplinski val. Sutra jaka promjena vremena, moguće oluje, poplave, tuča...

Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Danas je zadnji dan toplinskog vala. Prema prognozi DHMZ-a, očekuje se pretežno sunčano vrijeme s povremenom umjerenom naoblakom te vrlo vruće.

U unutrašnjosti zemlje u drugom dijelu dana mogu se očekivati lokalni pljuskovi s grmljavinom, koji bi mogli biti izraženiji. Vjetar će biti slab, osim na istoku, gdje će biti umjereno istočni, a na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Uz pljuskove, vjetar može prolazno pojačati. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 33 i 38 °C.

Cijela Hrvatska osim kninske regije je pod crvenim upozorenjem Meteoalarma zbog vrlo visoke temperature.

No već sutra stiže nagla promjena. Kako je objavio DHMZ, na snazi će biti upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Osim lokalno obilne kiše, mogući su i tuča te olujni udari vjetra, pa se ne mogu isključiti štete, dodaju.

Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno, zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, dodaju.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. U drugom dijelu dana uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, uz pljuskove prolazno može biti pojačan. Vrlo vruće s najvišom dnevnom temperaturom između 35 i 38 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano s povremeno umjerenom naoblakom te i dalje vrlo vruće. Poslijepodne i navečer lokalno pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženi. Vjetar većinom slab, uz nestabilnosti moguće kratkotrajno pojačan. Najviša dnevna između 34 i 37 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano s povremeno umjerenom naoblakom te nestabilno. Poslijepodne i navečer uz jači razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi s grmljavinom. Pljuskovi mogu biti izraženiji uz prolazno pojačan vjetar. Vjetar slab, samo mjestimice i umjeren jugozapadni. Vruće s najvišom temperaturom između 31 i 35 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Poslijepodne ponegdje uz razvoj oblaka kiša ili pljusak i grmljavina. Ujutro će puhati slab, uglavnom sjeverozapadni vjetar, zatim slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo, poslijepodne ponegdje umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 22 do 27 °C, u unutrašnjosti Istre od 18 do 21 °C, a najviša dnevna od 31 do 34 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz lokalno jači razvoj oblaka poslijepodne i navečer mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, a pritom mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, uz nestabilnosti kratkotrajno pojačan. Vruće i vrlo vruće s najvišom dnevnom temperaturom između 32 i 36 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Uz jači razvoj oblaka poslijepodne je moguć poneki pljusak s grmljavinom u unutrašnjosti, a navečer i ponegdje na obali i otocima, uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 38 °C.

Sutra manje vruće

Sutra će vrijeme biti djelomice sunčano, ali nestabilno i manje vruće. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice se očekuju kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Kiša će početi već u noći na sjevernom Jadranu, dok će u poslijepodnevnim satima zahvatiti unutrašnjost, a navečer i  dalmatinsku obalu.

Moguće su i grmljavinske oluje s jakim i olujnim udarima vjetra, osobito na Jadranu. Vjetar će biti slab, većinom umjereno jugozapadni i sjeverozapadni na Jadranu, dok će na jugu navečer biti jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 16 i 21 °C, a na Jadranu između 22 i 27 °C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 30 i 35 °C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.