Južnokorejka dobila Nobela za književnost. Dva romana su joj prevedena na hrvatski

Foto: EPA

Južnokorejska književnica Han Kang dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost "za intenzivnu poetsku prozu koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života", objavila je Švedska akademija. 

Han Kang (53) najpoznatija je južnokorejska suvremena spisateljica i dobitnica nagrade Bookerove za roman Vegetarijanka 2016. godine. Uz Vegetarijanku, na hrvatski joj je preveden i roman Ljudska djela, u izdanju nakladnika Hena Com. 

Autorica, rođena 27. studenoga 1970. u Gwangjuu, ima "jedinstvenu svijest o vezama između tijela i duše, živih i mrtvih, a zbog svog poetskog i eksperimentalnog stila smatra se inovativnom u području suvremene proze”, rekao je novinarima predsjednik odbora za dodjelu Anders Olsson.

Nagrada donosi skok u prodaji knjiga

Ona je prva Južnokorejka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Jedini Južnokorejac koji je dosad dobio Nobelovu nagradu bivši je predsjednik Kim Dae-Jung koji je 2000. nagrađen za "rad za miru i pomirenju sa Sjevernom Korejom".

Nakon nagrade za mir, čiji će dobitnik biti proglašen sutra, Nobel za književnost privlači najviše pozornosti i njihovim dobitnicima donosi veliku globalnu pozornost i skok u prodaji knjiga koji, međutim, može biti relativno kratkotrajan za autore koji nisu poznata imena.

Prošle je godine nagradu dobio norveški pisac Jon Fosse. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.