Južnokorejska firma gradit će nove nuklearne reaktore u Češkoj

Ilustracija: EPA

Češka vlada objavila je da će posao gradnje dva nova nuklearna reaktora povjeriti južnokorejskoj kompaniji Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Obvezujuća ponuda južnokorejske tvrtke bila je po vladinoj ocjeni bolja od one francuskog EDF-a. "Korejska ponuda bila je bolja praktički po svim analiziranim kriterijima", rekao je jučer češki premijer Petr Fiala.

U siječnju Prag je od južnokorejske i francuske tvrtke zatražio dopunjene ponude dok američki Westinghouse nije ispunio uvjete.

Gradnja nova dva bloka

KHNP će tako graditi dva nova bloka u nuklearnoj elektrani češke energetske tvrtke u državnom vlasništvu ČEZ u Dukovanyju, uz mogućnost gradnje još dva reaktora u elektrani u Temelinu.

Novi reaktor stoji 200 milijardi čeških kruna (7.9 milijardi eura), ako se na istoj lokaciji grade dva, istaknula je vlada. Prag planira potpisati ugovor s KHNP-om do prvog kvartala sljedeće godine.

Natječaj je proveo ČEZ, ali vlada je imala zadnju riječ zbog nacionalne sigurnosti i troškova, koji su previsoki da bi ih kompanija snosila sama, unatoč visokoj tržišnoj kapitalizaciji, od 18,1 milijardu eura.

Westinghouse: Koreanci moraju tražiti naš pristanak za upotrebu tehnologije koju su naveli u ponudi

Westinghouse je pak nakon objave Praga ustvrdio da južnokorejska tvrtka mora tražiti njegov pristanak za upotrebu tehnologije koju je navela u ponudi za gradnju reaktora u Češkoj.

"Westinghouse zadržava pravo na osporavanje (njezine upotrebe - op. ur.) pred relevantnim nacionalnim i međunarodnim jurisdikcijama", stoji u priopćenju američke tvrtke. 

KHNP nije komentirao Westinghouseovo priopćenje. Na web stranici južnokorejske tvrtke stoji da je "reaktor (APR1000 - op. ur) projektirao KHNP za potrebe izvoza u europske zemlje, uz prilagodbe kako bi se ispunili europski standardi i zahtjevi".

Nuklearna elektrana Krško koristi Westinghouseov lakovodni tlačni reaktor (PWR).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.