Kad sinovi tajkuna podivljaju

PRIVATIZACIJSKA priča iz devedesetih godina, koja se produžila i u 21. stoljeće, tek će, kažu ekonomisti, pokazati svoje posljedice za kojih dvadesetak godina, kada nam na naplatu, u punom smislu riječi, dođu svi oni "privatizacijski nestašluci" u tvornicama, tvrtkama i nekretninama.

Kapital će se preliti u strane ruke, a novopečeni bogataši na svojim kontima samo će podebljavati svoje čekovne knjižice koje su po prvi puta otvorene devedesetih godina u tiskari "Tko je jamio, jamio je d.o.o.".

No, osim te ekonomske računice o osiromašenoj Hrvatskoj, koja je zbog nikada kažnjene privatizacije ostala bez resursa, a koja će biti direktna posljedice Tuđmanove ideje o 100 bogatih obitelji, čini se da nećemo samo stenjati siromašni tražeći slabo plaćeni posao u stranim tvrtkama, nego ćemo patiti pod čizmama i volanima sinova i kćeri današnjih tajkuna.

Zločin bez kazne

Uostalom oni u mladim godinama pokazuju prijezir ne samo prema običnim malim građanima, nego i pravnom poretku Hrvatske. Sve češće smo tako svjedoci vijesti o prometnim prekršajima, ubojicama na cestama, fizičkim sukobima, pa do otvorenih sukoba s policajcima, a svi ti događaji čine se tek poglavljem hrvatske verzije knjige "Zločin bez kazne".

Slaba nam je i utjeha što se mnogi sociolozi slažu kako su novopečeni bogataši u brzini zgrtanja novca zaboravili odgajati svoje potomke. Još uvijek ne znate o čemu govorimo? Pa otvorimo onda zajedno knjigu hrvatskih sudova i policijskih knjižica pa će vam vrlo brzo biti jasno "Who is who?" u Lijepoj našoj.  

"Takvi ne nauče lekcije"

Krenimo od možda najrazvikanijeg slučaja, a to je onaj sina tajkuna Željka Žužića, prvog čovjeka Soliduma, koji je 1. kolovoza 2006. godine s 2,15 promila alkohola u krvi, vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko Hrvoje Matijašić (22).

Iako je po mnogima mladi Žužić dobio "laganu" kaznu od pet godina zatvora, otac Željko nakon izricanja kazne kazao je "ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića". Suprotno mišljenje imala je majka preminule koja je kazala kako vjeruje "da su odgovorni i roditelji i on", štoviše istaknula je kako vidi njegov odgoj te njegovo ponašanje. "Mislim da nije naučio lekciju, takve osobe ne nauče lekciju", kazala je Ružičina majka. Uostalom, prije kobnog dana imao je 19 prometnih prekršaja.

Bez vozačke dozvole i dobar poznanik prometne policije

Drugi najrazvikaniji slučaj sina razmetnoga je član obitelji Marijana Primorca, jednog od najbogatijih Hercegovaca, čije se bogatstvo procjenjuje na 50-60 milijuna eura, a Primorac spada među "soj" kojeg uobičavamo nazivati "novopečeni bogataši". Njegov sin Ivan kao maloljetnik bez vozačke dozvole svojim je luksuznim BMW-om Z3 usmrtio dvije šesnaestogodišnje Makaranke.

No, sud mu je smanjio kaznu jer, kako su obrazložili, "Primorac potječe iz obitelji društveno prihvatljivog položaja, koja je prema njemu iskazala osobitu brigu i omogućila mu uspješno studiranje u inozemstvu". Naime, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu snizilo mu je za šest mjeseci zatvorsku kaznu. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako je mlađahni sin sa 17 godina bio stari poznanik prometne policije.

Policijska dokumentacija kao i pjevačka karijera - u zastari

Sjećate li se Josipa Katalenića? Osim što je za neke pjevačka zvijezda, no za Međimurce on je ponosni sin svoga utjecajnog oca Dragutina. Katalenić ovih dana vadi iz zastare glazbenu karijeru, no njegovi izleti s policijom otišli su definitivno u zastaru. Pa spomenimo neke; skrivio je tri prometne nesreće u kojima je ozlijedio pješakinju, napravio je oko 18 prekršaja u prometu, navodno prijetio pištoljem maloljetniku, a zabilježen je i slučaj prijetnje novinarima.

Možda se i opametio, ali malo vjerojatno - pogotovo ako se uzme u obzir kako se ovaj sin svog velikog tate ponašao kao član žirija Super-Nova Juniors. Navodno se bahato i uvredljivo ponašao prema djeci, a jednoj je 14-godišnjoj sudionici dobacio broj svoje sobe. Intervenirala je i dječja pravobraniteljica. Toliko o ponašanju djece, čiji roditelji nisu stigli od "prebrzog bogaćenja" obratiti pažnju na najosnovniju dužnost roditelja - odgoj.

Živahno dijete moćnog tate

Svjetla reflektora nisu bila izravno uperena u njega, ali ime Mare Kljunka itekako je poznato u Dubrovniku. Naime, osim što je Maro sin bivšeg dogradonačelnika Dubrovnika Srećka Kljunka, dobro je poznat dubrovačkoj policiji. Policijski je dosje ovog mladića, za kojeg ponosni otac, povremeni član Dubrovačkih trubadura, kaže kako je on samo malo "živahno dijete", podeblji.

Živahno dijete zaradilo je desetak prekršajnih prijava, a omiljene su mu tučnjave, vožnje u pijanom stanju, divljanje s motorom, a ne zazire ni od "klasičnog" remećenja javnog reda i mira. Živahni mladić obožava Jasmina Stavrosa, a u Dubrovniku se još uvijek prepričava kako je sa svojim automobilom nasrnuo na posjetitelje koncerta u Konavlima. Policija je u svojim prvim izvješćima javila kako je na zadnjem sjedištu viđen pištolj, no taj "detalj" misteriozno je nestao.

Kljunku Senioru dugo se sudilo zbog upada i pokušaja ubojstva na dječjem rođendanu kod obitelji Zlopaša u Cavtatu. Maro se nije opametio ni u posljednje vrijeme, a zadnje što se za njega čulo bilo je šamaranje novinarke u Dubrovniku.

Obiteljski biznis

Ne treba zaboraviti ni na odnos oca i sina Petrač, a od poduže "litanije" i "biografije" osebujne i kontroverzne obitelji Petrač, spomenimo samo kako su otac i sin odgovarali zbog istog kaznenog dijela, što je uistinu raritet i u hrvatskim okvirima.

Mnogi u isti koš svrstavaju i obitelj Gucić, budući da se, osim Josipa, u sudskim spisima spominju i sinovi Zvonimir i Ante. Naravno kao i otac Josip, i sinovi su pred hrvatskim sudovima objašnjavali poglavlja iz domene gospodarskog kriminala.

Kada smo već kod obitelji treba spomenuti i obitelj Sliško, odnosno danas 19-godišnjeg Vjeka. Poznato je kako je otac Marko izgubio život, kao i njegov stric Vjeko, no mladi izdanak obitelji upisao se u policijsku evidenciju kada je prošle godine skrivio prometnu nesreću s majčinim BMW-om i to prije položenog vozačkog ispita i izazvao nesreću u kojoj je teško ozlijeđen 6-godišnji dječak. Izvješća govore kako je navodno pobjegao s mjesta nesreće.

Bahatost prema policajcima i javnosti

No, gotovo je nevjerojatno koliko zlatna hrvatska mladež voli "dati petama vjetra" kada je riječ o policiji. Ta fama oko policije koji će zažmiriti ako treba kada je riječ o tajkunima i njihovim grijesima, ide tako daleko da su se neki sinovi spremni u javnosti pohvaliti sa svojim kriminalnim djelima. U tom je najdalje otišao 22-godišnji Marinko Zovko, vlasnik automobila Mercedes Brabus vrijednog 1,2 milijuna kuna, koji je fotografirao s mobitelom kontrolnu ploču svoje "jurilice" pri brzini od 320 km/h, te se pohvalio novinarima. 

Radi se tek o prekršaju koji se prema tadašnjem slovu Zakona kažnjavao s 2000 kuna, tri kaznena boda i oduzimanjem vozačke dozvole u roku od tri mjeseca.

Sveto trojstvo; skupi automobil, prekršaj, odvjetnik

Prometni prekršaji, skupi automobili i moćni odvjetnici, gotovo da je sveto trojstvo za svakog člana obitelji hrvatskog tajkuna koji drži do sebe i statusa u društvu. Tako se Kristijan Marić, otac Zlatka "Sokol Marića" izvukao za svoj grijeh sa svega par tisuća kuna kazne. Naime, one je vozio moćni Porsche Cayman te izazvao prometnu nesreću prije dvije godine pod utjecajem 1,19 promila alkohola. Na svu sreću nije bilo mrtvih, a automobil je doživio totalnu štetu. Tata "Sokol Marić", sve što je rekao bilo je kako je dobro što je sin bio u tako moćnom i zaštićenom autu, jer da nije, izgubio bi glavu.

To što momak baš i nije trebao voziti takav automobil, te što je prekršio zakon vozeći pod utjecajem alkohola, tatu nije posebno zabrinulo. Leo Radeljak, potomak "uglađenog gentlemana" Josipa, oslobođen je u dugotrajnom procesu krivnje za prometnu nesreću na Braču, u kojoj je 15. kolovoza 2000. godine poginula glumica Ena Begović, Leova pomajka. Davor Bienefeld, sin Sonje Bienenfeld, nekadašnje vlasnice Escade, također ima dobrog odvjetnika, ali i sreće. Naime, devedesetih se zabio u tramvaj, a za tešku prometnu nesreću koji je napravio prije osam godina na križanju Žerjavičeve i Gundulićeve ulice u Zagrebu, od hrvatskog suda dobio je tek 5000 kuna kazne.

Osim dobrog odvjetnika dobro je poznavati i kojeg suca, a najdalje je od toga otišao sin suca Županijskog suda u Osijeku Domagoj Kljajić koji je ostao poznat po 70 kaznenih i prekršajnih prijava, a nije daleko niti njegov stariji brat Ivan. Cjelokupna javnost doznala je za njih prije devet godina kada su umalo pregazili policajca na dužnosti.

Zločini svugdje, kazne nigdje

Među "zlatnom mladeži", vrijedi spomenuti i sinove generala Josipa Lucića i Mladena Markača koji su kao pripadnici skinheadsa svojedobno pretukli maloljetnog Roma, a unatoč tome što je slučaj medijski popraćen, u bogatoj sudskoj arhivi nismo naišli na podatak koji bi nam sugerirao kako je nakon ovog zločina išla i kazna. Bez završnog poglavlja ostala je i priča o Ivani Skorzit, kćeri poznatog zagorskog tajkuna i vlasnika lanca trgovina građevinske opreme.

Naime, ona je svojedobno u BMW-u skrivila smrt dvoje ljudi. Sud je utvrdio kako je vozila prebrzo, no to nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu, iako je otegotna okolnosti bila i ta što tada nije imala vozačku dozvolu, koju je izgubila par mjeseci prije, zbog alkoholiziranosti.

Ponosni sin lokalnog šerifa

No, od svih sinova "razmetnih" otišao je Josip Nikić, sin bivšega načelnika bjelovarske policije, koji je, za divno čudo, osuđen za svoje grijehe. Ono što je zanimljivo za ovu "hrvatsku priču" svakako je uzlet obitelji Nikić preko noći. Prije nego što su došle devedesete Nikićevi nisu bili imućni, štoviše, mnogi u Bjelovaru govore o obitelji koja je živjela u teškim imovinskim prilikama. Obrat se dogodio kada je glava obitelji postavljen na mjesto prvog policajca Bjelovara, a vrlo brzo preuzeo je vođenje tvrtke "Duhan".

Visoka pozicija, moć i novac zavrtjele su glavom tada tek 19 godina starog Josipa, koji je osuđen za pokušaj ubojstva ročnika, a kasnije i pravosudnog policajca kojeg je ozlijedio usred neuspjela bijega iz zatvora. Navodno je u uspio dobiti prijavu zbog još jednog pokušaja ubojstva.

Ilko Ćimić
Foto: Index, AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.