Rješenje Izraela za Hamasove tunele: Buldožeri, pjenaste bombe, pomoć kanalizacije

Foto: Profimedia

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju izraelske snage tijekom kopnene operacije u Gazi je golema mreža podzemnih tunela koju koristi Hamas. Stotine kilometara dug i do 80 metara dubok sustav se koristi za različite svrhe, uključujući izvođenje napada, krijumčarenje robe i skladištenje oružja.

Međutim, tunele nije lako pronaći jer su često skriveni ispod objekata različitih namjena. Stoga se postavlja pitanje kako će se IDF uhvatiti u koštac s njima. Vojni analitičar Chris Morris kazao je za Sky News da izraelske snage imaju pet opcija. 

1. Slanje specijalnih snaga

Objasnio je da je, iako Izrael ne zna puni opseg mreže tunela, dobro informiran i razvio je "vojnu jedinicu" posebno dizajniranu za ulazak u tunele. "Oni su vrlo dobro opremljeni i obučeni. Imaju testove koji osiguravaju da budu dovoljno mentalno spremni kako bi se, ako bude potrebno, spustili u te tunele", naveo je. 

IDF bi prije upada u tunele morao poslati bespilotna vozila da provjere ima li mina ili drugih zamki te da prikupe čvrste dokaze o aktivnostima unutar tunela, dodao je Morris. Međutim, uvjeren je kako slanje ljudi nikada neće biti preferirana opcija i da će Izrael htjeti izbjeći "tunelske borbe pod svaku cijenu".

2. Uništavanje ulaza u tunele.

U idealnom slučaju, izraelske snage će pokušati začepiti tunele. Morris tvrdi kako bi Izrael to mogao učiniti tako da ih sruši buldožerom ili baci eksploziv. "Postoji niz različitih, vrlo rudimentarnih, fizičkih načina na koje ih možete ukloniti, ali izazov je identificirati ih", istaknuo je. 

"Jednostavno zatvaranje tunela će imati učinka, ali idealno bi bilo da saznate što je dolje", dodao je. 

3. Blokiranje ulaza pjenastim bombama

Pjenasta bomba ili spužvasta bomba je specijalizirani kemijski uređaj koji ispušta ekspandirajuću pjenu koja se brzo stvrdnjava. "Ovo je jedno od izraelskih čudesnih oružja. Ne sadrže eksploziv, ali učinkovito blokiraju tunele", kazao je Morris.

Loša strana za Izrael je što su te bombe samo kratkoročno rješenje. "Dugoročno, pjena se može ukloniti", naglasio je Morris. 

4. Korištenje kanalizacije

Četvrta opcija Izraela mogla bi biti kopiranje poteza koji je prethodno napravio Egipat u borbi protiv krijumčarenja - puštanje otpadnih voda niz tunele. "To je vrlo učinkovito rješenje. Vojno bi imalo smisla da ga koriste ako se uvjeti poklope", smatra Morris. 

Međutim, upozorava da bi to moglo pridonijeti rastućoj humanitarnoj krizi koja se već širi regijom.

5. Napad iz zraka

Konačna opcija je korištenje sofisticiranog oružja za ciljanje tunela iz zraka, poručio je. "Izrael ima prilično značajan inventar oružja koje se može ispustiti iz zraka, poput razbijača bunkera, koji mogu probiti tlo", objasnio je. No, čak i ako se bude koristilo precizno navođeno oružje, moglo bi prouzročiti "puno kolateralne štete".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.