NA hrvatskom tržištu nedostaje visokokvalitetnih džemova, uglavnom se po supermarketima prodaju previše zašećereni konfekcijski džemovi dosadnih klasičnih okusa. Upravo je to potaknulo Iris Urem da pokrene ZEST&co., novi brend “craft” džemova s visokim udjelom voća, od kojeg zamiriši cijela prostorija.
Iris je na ideju pokretanja vlastite linije džemova došla - kako to često biva - nakon što nije uspjela pronaći dobar džem od maline za božićne Linzere pa ga je odlučila sama napraviti i njime oduševila prijatelje. Nakon toga, hobi je odlučila pretvoriti u posao.
“Bio je fantastičan pa sam ga poklanjala prijateljima za Božić. Svi su se oduševili, tražili još i tako je cijela priča krenula”, kaže Iris.
“Krenula sam u realizaciju te ideje upravo zato što sam primijetila prostor na tržištu. Džemova ima jako puno, no uglavnom je to ‘siromašna’ ponuda, standardizirana na nekoliko najčešćih okusa, s manjim udjelom voća i previše šećera. Odlučila sam napraviti pomak u smjeru većeg udjela voća, manje šećera pa okus voća i njegova boja dolaze do izražaja. Naši džemovi spadaju u kategoriju ekstra džemova i imaju od 75 do 85 grama voća na 100 grama proizvoda. Ne stavljamo konzervanse, a osim toga naši džemovi proizvedeni su u malim serijama, pa se tako izbjegnu svi oni postupci koji uništavaju aromu, boju i miris svježeg voća, što u današnjem svijetu masovne, industrijske proizvodnje predstavlja istinski luksuz”, kaže Iris.
Neobičnim okusima osvaja kupce
Trenutno u ponudi imaju tri okusa - malina, mango i limeta te borovnica s viskijem.
“S malinom sam krenula jer ono što se moglo pronaći na tržištu nije bilo dovoljno dobro. Mango je nastao kroz eksperiment, dok je borovnica s viskijem nastala zato što sam htjela isprobati nešto što nije uobičajeno na našem tržištu, bila sam željna novih okusa. Imam još kombinacija koje sam razvila, ali još nisu u prodaji. Zapravo mi je cilj ponuditi tržištu nešto čega nema, a što bi ljubitelji džemova možda htjeli probati.
Inspiriraju me reakcije publike. Eksperimentiram s okusima, usavršavam recepture, moji prijatelji i kolege testiraju nove okuse i slušam njihove reakcije, njihove reakcije me inspiriraju. Ideja imam napretek jer dolaze iz moje strasti prema savršenom okusu džema. Svi recepti su s minimalno šećera jer želim zadržati izvorni okus i miris voća. Kad otvorite teglicu našeg džema, cijela prostorija zamiriše. To je ono što smo željeli i uspjeli postići”, kaže Iris.
Za vrhunski džem potrebne su vrhunske sirovine
Kod nabave sirovina - svježeg voća, prije svega vodi računa o kvaliteti.
“Nabavljam internacionalno i lokalno, od poznatih OPG-ova. Ovisi o kojem voću se radi. Na primjer, mango nije iz Hrvatske, a ni limeta. Pri odabiru dobavljača važna mi je kvaliteta voća, ispravan način tretiranja te njegova dostupnost. Marelicu do sada nisam radila jer nisam mogla pronaći sortu koja mi odgovara teksturom pulpe, bojom i okusom. Nakon istraživanja, testiranja, kuhanja probnih serija, na kraju sam našla sortu i dobavljača iz okolice Zadra, uspostavila sam kontakt i sad s nestrpljenjem čekam berbu”, kaže Iris.
Trenutno se ZEST&co. džemovi mogu pronaći u zagrebačkoj pekarnici “Korica” gdje se izvrsno nadopunjuju s njihovim pekarskim proizvodima.
“Osim publike u pekarnici, uz čije proizvode se nadopunjujemo, naša potencijalna publika je i cijeli jedan segment u ugostiteljstvu. Na primjer, naša malina savršeno ide uz pačja prsa, a mango i limeta uz gusju paštetu. Također, u svijetu je džemovi koriste i za koktele. Mnogi kažu da moje džemove jedu žlicom direktno iz tegle. Također, oni mogu biti dodatak jogurtima, sirnim namazima, sirevima itd.”, kaže Iris.