Kako je Ukrajina postala svjetski broj jedan u tehnologiji vojnih dronova

Foto: Ukrajinska vojska

Tijekom invazije na Krim 2014. godine ruska vojska vješto je u svoje operacije integrirala dronove i elektroničko ratovanje. Njihovi sustavi su izazvali kaos u ukrajinskim mrežama komunikacije i precizno locirali ukrajinske jedinice koje su potom napadali dronovi. Ova taktika bila je vrlo efikasna, zbog čega su i druge vojske počele prilagođavati vlastite strategije.

U to vrijeme Rusija je bila lider u tehnologiji vojnih dronova i elektroničkog ratovanja, pogotovo onih koji se koriste na taktičkoj razini. Ipak, tijekom 30 mjeseci invazije na Ukrajinu izgubila je prednost u ovim područjima.

Sada je svjetski predvodnik Ukrajina. Njena obrambena industrija razvija sve naprednije sustave za svoje borce. I ruska i ukrajinska industrijska baza natječu se u inovaciji, razvoju i upotrebi sve boljih tehnologija koje vojnicima mogu dati prednost na ratištu. To pogotovo vrijedi za dronove i sustave za elektroničko ratovanje, gdje je Ukrajina ipak uspjela preteći Rusiju i razviti naprednije sustave većom brzinom, analizira za Forbes profesor s američkog West Pointa Vikram Mittal.

Uspjesi u Kursku su vrlo znakoviti

Nedavni ukrajinski uspjesi u regiji Kursk dodatni su dokaz njihove snage u ovim tehničkim domenama. Pri prelasku u novi teritorij Ukrajinci navodno koriste sustave elektroničkog ratovanja kako bi omeli ruske dronove, a potom šalju gomile vlastitih dronova kojima lociraju i napadaju ruske položaje. Nakon tih napada dolaze kopnene snage koje osiguravaju područje. Proces se ponavlja sustavno i omogućuje Ukrajincima da ostvaruju stabilan napredak. Čini se kako Rusi još nemaju odgovor na ovu taktiku.

Istovremeno su ruski kapaciteti na ovim poljima oslabjeli u usporedbi s ukrajinskima. Na početku sukoba koristili su taktike slične onima iz 2014. na Krimu. Također su povećali upotrebu dronova Lancet i Shahed.

Uz to su koristili i čitav niz sustava elektroničkog ratovanja kojima su rušili velike količine ukrajinskih dronova i stvarali probleme u komunikacijskim sustavima. Iako su ruski dronovi i sustavi elektroničkog ratovanja još uvijek moćni i efikasni, oni imaju sve manje efekta na bojištu jer je Ukrajina usvojila nove tehnologije i taktike.

Ukrajina trenutno gradi vlastitu obrambenu industrijsku bazu

Ukrajinska prednost u ovim tehničkim područjima može se objasniti s nekoliko razloga. Studija RAND-a iz 2014. godine naglasila je da ključni problem leži u dugotrajnom ruskom procesu nabave za obranu.

Dugotrajnost koja se povezuje s razvojem novih sustava smanjuje sposobnost da inkorporiraju te iskorake u komercijalnu tehnologiju, što je pogotovo ključno kad je riječ o dronovima i elektroničkom ratovanju koji bi trebali koristiti najnovije komercijalne napretke u poljima autonomije, umjetne inteligencije i podatkovne znanosti.

Ukrajina, s druge strane, trenutno gradi vlastitu obrambenu industrijsku bazu, a istovremeno učvršćuje veze između svojih obrambenih i komercijalnih sektora. Mnoge kompanije koje su se prethodno bavile isključivo komercijalnom tehnologijom sada su svoje vještine počele koristiti za razvoj vojne opreme. Ukrajina tako sada ima više od 200 registriranih kompanija koje proizvode vojne dronove, kao i 50 koje proizvode sustave za elektroničko ratovanje.

Prije rata moderne sustave imala je samo nekolicina jedinica

Čak i bez sposobnosti iskorištavanja komercijalnog sektora ruska obrambena zajednica ima mnogo stručnjaka i iskustva u ovim tehničkim segmentima jer su pioniri tih polja. Ipak, njihov problem je, kao što je bio i u prošlosti, proizvodnja na velikoj skali. Nadalje, mnogo njihovih proizvodnih kapaciteta temelji se na kupnji starijih sustava od stranih vojski, umjesto proizvodnje suvremene opreme za vlastite snage.

Prije rata moderne sustave imala je samo nekolicina jedinica, dok je velik dio vojske koristio staru sovjetsku opremu. Koncentriranje suvremene opreme u nekoliko odabranih jedinica dobro funkcionira u ratovanju temeljenom na brzom manevriranju, što je Rusija pokazala na Krimu 2014., ali mnogo je manje efikasno u ratu iscrpljivanja u kojemu su snage razvučene duž tisuću kilometara fronte.

Korist od priljeva tehnologije sa Zapada

Također, Ukrajina ima koristi od stabilnog priljeva novih sustava i tehnologija sa Zapada, čime ojačava razvoj i proizvodnju kod kuće. Rusija je, s druge strane, osakaćena sankcijama i zabranama trgovine koje su joj nametnule zemlje Zapada nakon invazije na Ukrajinu.

Iako Rusi još uvijek dobivaju ključnu opremu iz Kine, Irana i drugih partnera, u mnogim ključnim područjima suočavaju se sa značajnim nestašicama.

Moderni ratovi podjednako se dobivaju u tvornicama i laboratorijima kao i na ratištu. Tijekom proteklih 30 mjeseci ruski i ukrajinski znanstvenici, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, natjecali su se u tome tko će zadobiti prednost u novim tehnologijama koje su se pokazale ključnima.

Ukrajina je pokazala da je sposobna za iznimno brzu inovaciju, proizvodnju i slanje velikih količina novih tehnologija na frontu, čime je ostvarila dominaciju nad Rusijom, zaključuje svoju analizu profesor Mittal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.