Trump je favorit. Kako ga Kamala Harris može pobijediti?

Foto: EPA

Čini se da je Kamala Harris privlačnija nebjelačkim glasačima i mlađim biračima nego Joe Biden prije nego što je izašao iz predsjedničke utrke. Ipak, rezultati iz 2020. pokazuju da Harris može steći još više prednosti s tim demografskim skupinama u svom očekivanom meču protiv Donalda Trumpa.

U nedavno objavljenoj anketi CNN/SSRS-a Harris vodi ispred Trumpa među crnim biračima 78% prema 15%. Među istim biračima (za anketu su ponovno kontaktirali iste ispitanike) Biden je vodio manje od 70% prema 23% u podacima CNN-ove ankete iz travnja i lipnja.

Isto vrijedi u nešto manjoj mjeri među hispanoameričkim biračima. Harris ima 47% u odnosu na Trumpovih 45%, dok je među istim ispitanicima u podacima za travanj i lipanj bilo 50% za Trumpa prema 41% za Bidena.

Biden je imao najgori rejting

Kod glasača mlađih od 35 godina postoji sličan pomak. Sada Harris ima 47% naspram Trumpovih 43%. U travnju i lipnju isti glasači dali su Trumpu prednost 49% prema 42% u odnosu na Bidena.

Nijedna od ovih promjena nije posebno iznenađujuća. Biden je imao najgori rejting u ovom stoljeću među svim tim tradicionalno demokratski nastrojenim skupinama. Zapravo, njegov rejting među latinoameričkim i crnim biračima bio je najgori za jednog demokratskog kandidata u više od 50 godina.

Harris je vjerojatno i mogla samo rasti u ovim segmentima biračkog tijela.

Unatoč poboljšanju ovi rezultati su za Harris daleko od željenih. Ona ima najmanje pet postotnih bodova lošiji rezultat od Bidena među istim skupinama u posljednjim anketama 2020.

Među crnim biračima Biden je bio ispred Trumpa 84% prema 9% na kraju kampanje 2020. Još značajnije je da je Biden vodio među biračima hispanoameričkog podrijetla s rasponom od 58% prema 32%.

Konačno, iako je Harris postala omiljeni mem među mladim glasačima, Bidenova prednost 60% prema 31% u odnosu na Trumpa na kraju kampanje 2020. znatno je veća od prednosti koju Harris trenutno uživa.

Ovo se može činiti kao loša vijest za kampanju Kamale Harris. Bez veće prednosti među tim skupinama ona vjerojatno ne može pobijediti bivšeg predsjednika.

Ima i dobra vijest

Međutim, dobra vijest za Harris je da pokazuje da može nadoknaditi brojke u ovim skupinama u odnosu na to kako je Bidenu išlo ranije ove godine.

Budući da se Harris sve više odmiče od percepcije Bidenove potpredsjednice, postoji stvarna šansa da oblikuje vlastiti politički identitet koji bi se mogao više svidjeti glasačima druge boje kože i mladim biračima.

Činjenica da Harris nadmašuje Bidena među nebjelačkim glasačima također joj pruža priliku za bolji rezultat. Bidenov put do 270 elektorskih glasova činio se prilično ograničenim. On bi morao pobijediti u saveznim državama na sjeveru, Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, kao i drugom kongresnom okrugu Nebraske. Njegov rejting u anketama u južnijim saveznim državama, Arizoni, Georgiji, Nevadi i Sjevernoj Karolini, bio je loš.

Da je pobijedio u saveznim državama na sjeveru i u drugim državama koje su naklonjene demokratima (bez spomenutih južnih država), Biden bi dobio točno 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

Veliki razlog zašto se Biden mučio u južnim državama je to što svaka ima značajan udio crnačkih ili latinoameričkih glasača. Obraćajući se tim skupinama, Harris bi mogla otvoriti nove mogućnosti.

Ako bi naprimjer osvojila sve četiri južne države, ne bi trebala pobijediti u Michiganu, Pennsylvaniji ili Wisconsinu.

Možda je vjerojatnije da Harris dođe do 270 elektorskih glasova pobjedom u nekoj mješavini sjevernih država i neizvjesnih južnijih država.

Trump je favorit

Zaključak je da najnovija anketa CNN-a daje Kamali Harris nadu, što ne znači da Trump nije favorit ili da Harris nema težak zadatak.

Naprotiv, Harris sada ima više puteva prema pobjedi, a činilo se da Bidenove opcije prilično brzo kopne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.