Kako su Raspudići uopće završili u Mostu?

Foto: Facebook

Raskol u Mostu završio je tako što će dvoje istaknutih članova, bračni par Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić, napustiti tu stranku i nastaviti u parlamentu djelovati kao nezavisni zastupnici.

Vodeći je uzrok raskola sukob između Selak Raspudić i Marina Miletića, koji navodno traje duže vrijeme. Trzavice su postale i javne nedavno, kada je Selak Raspudić u jednoj od debata prije izbora na pitanje je li pobačaj pravo žene odgovorila s "da". Miletić je odmah reagirao da se Selak Raspudić pogrešno izrazila i naglasio da nije članica stranke. 

>> VIDEO Selak Raspudić objavila razloge raskola s Mostom. "Nino i ja smo sad nezavisni"

Eskaliralo je, kako se moglo čuti, na sastanku u ponedjeljak u Mostu, kada su se definirale liste za europske izbore. Selak Raspudić je danas rekla kako je zbog Miletićevog javnog ograđivanja od nje nakon izjave o pobačaju odbila biti vodeća na listi za europske izbore na kojoj bi bio i Miletić, rekavši kako bi to bila izdaja principa.

Predsjednik stranke Božo Petrov potvrdio je danas da su se Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić odlučili povući. No, kako su uopće Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić završili u Mostu?

Surađivali na fakultetu i u Petom danu

Oboje su već godinama profesori, zaposleni na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nino Raspudić rođen je u Mostaru, a na zagrebačkom FFZG-u diplomirao je filozofiju i talijanski jezik i književnost. Profesor je na Katedri za talijansku književnost na FFZG-u. Godinama je bio kolumnist Večernjeg lista, gdje je iskazivao svoje konzervativne stavove, često problematizirajući položaj Hrvata u BiH, probleme migracija, a bio je kritičan i prema institucijama Europske unije, za koje je govorio da nemaju nikakav legitimitet.

Marija Selak Raspudić rođena je u Zagrebu te je profesorica filozofije i ontologije na FFZG-u. Autorica je brojnih znanstvenih publikacija, a za sebe je prije ulaska u politiku rekla da nije desničarka.

"Meni je potpuno svejedno, ja se nikad nisam javno legitimirala kao desničarka, niti sam se, a možda je to veći problem, legitimirala kao ljevičarka jer mislim da bi mi to omogućilo poziciju nekakve moralne superiornosti, što je ono od čega bi svako misleće biće trebalo bježati. Drugi je problem to što, kad vi kažete desničarka, netko drugi najčešće misli dvije stvari. Prva je psovka, a druga je pokušaj eliminacije mene iz javnog diskursa. Time se zapravo želi reći da sve što ja govorim ne vrijedi ništa", rekla je Selak Raspudić 2017. u Nedjeljom u 2.

Raspudić i Selak bili su suradnici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a surađivali su i u političko-filozofskoj emisiji Peti dan na HRT-u, nakon koje su postali poznatiji u široj javnosti kao društveni analitičari.

Vjenčali se pa izašli s Mostom na izbore

Selak i Raspudić vjenčali su se u tajnosti u travnju 2020., a nekoliko mjeseci kasnije najavili su zajednički ulazak u politiku kao nezavisni kandidati na listi Mosta. "Nas gola vlast ne zanima, nas zanima realizacija vrijednosnih politika za koje se zalažemo", rekao je Raspudić tada. Raspudić je u siječnju prošle godine službeno postao članom stranke, dok je Selak Raspudić ostala nezavisna zastupnica. Oboje su naveli kako u Mostu nema žetončića, pa su ih stoga prepoznali kao autentične te da im ne pada na pamet nikakvo pretrčavanje.

"Mi smo ovdje ušli s nekakvim karijerama iza sebe i u tom smislu nismo nikada bili potkupljivi jer nemamo interes koji je gola vlast, ali imamo interes da mijenjamo društvo na bolje", govorila je tada Selak, dodajući da je jedan od uvjeta suradnje i promjena izbornog zakona.

Nino Raspudić tada je najavio da će loviti Gordana Jandrokovića, kojeg je nazvao “djetetom četiri političke majke”. Jandroković mu je odmah odgovorio kako on ima troje djece s istom ženom, čime je želio aludirati na Raspudićevu ideološku nevjerodostojnost jer je Raspudiću to bio drugi brak te ima djecu iz oba braka.

"Nisam desničarka"

Selak je tvrdila kako Raspudić nije inzistirao na mjestu za nju na Mostovoj listi. "To je velika laž. Ja nisam bila dio tih pregovora, to je neistina. Kasnije Most nas je htio oboje. Nije on meni ni trebao da pregovara za mene. Nije on žicao ništa za ženu", rekla je.

"Most se profilirao u smjeru koji je meni blizak, ima ideju da se neovisni kandidiraju unutar zajedničkog okvira. Gledam ih otpočetka, prije 10 godina su me zvali na neku tribinu, tek su bili osnovani, da se malo Jambo prepadne. Napravili su čudo, oni su ga prevrnuli, krenuli su od nule. Izašli na izbore na nacionalnoj razini, morali su improvizirati, skupljati ljude, ali su održali osnovne intencije. Oni su pošteni ljudi koji žele pozitivne promjene.

Mogli su ostati u vladama kao žetončići, ali nisu. Politički su sazreli u međuvremenu. Ti dečki iz Metkovića koji nemaju političko iskustvo ulaze u igru, a ti, Raspudiću, u miru sjediš i pišeš. Tu se javlja grižnja savjesti, što ja imam predbacivati tim ljudima", govorio je u svibnju 2020. Raspudić. "Most je opcija koju prepoznajem kao poštenu i usmjerenu prema budućnosti", rekla je Selak.

Zaštitna lica Mosta

Na parlamentarnim izborima 2020. oboje su izabrani u Hrvatski sabor, Selak u prvoj, a Raspudić u drugoj izbornoj jedinici s pozamašnim brojem preferencijalnih glasova.

Raspudići su tako postali gotovo pa zaštitna lica Mosta, a iako o svjetonazorskim pitanjima nisu često govorili, već su samo ponavljali da se s Mostom slažu u "temeljnim načelima", bilo je jasno da je Most pod utjecajem klerikalnih zastupnika poput Zvonimira Troskota i Marina Miletića otklizio udesno.

Na tom su tragu Raspudići bili kod prikupljanja potpisa za referendum o mjerama protiv koronavirusa, nazivajući HDZ-ove mjere stožerokracijom i kršenjem ljudskih prava. Raspudić je tada pozivao sve stranke, cijepljene i necijepljene građane, da im se pridruže "na zadnjoj liniji obrane demokracije i ustavnopravnog poretka". Raspudići su na Mostovoj liniji bili i po pitanju kritike zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

Oboje su bili izrazito kritični i oštri prema HDZ-u, a isticali su se i zapaženim nastupima u saboru. Selak je, primjerice, govorila o temama kojima ostali mostovci nisu pridavali previše pažnje, poput izbornog zakona, promjena u funkcioniranju rada sabora, ravnopravnosti spolova itd.

Slaganja i razmimoilaženja

Ipak, po pitanju pobačaja, jedne od najviše polarizirajućih tema u javnom prostoru, o kojoj je Most uvijek isticao svoj stav o "zaštiti života", Selak nije bila toliko jasna. Selak je i prije izbora govorila da nije za zabranu pobačaja. "Nisam za zabranu pobačaja. Ali život počinje začećem. Ja sam tu u kontradikciji sama sa sobom”, govorila je početkom 2020.

Raspudić je bio oštriji, tvrdeći da je pobačaj ubojstvo te da život treba braniti. Ipak, nije se jasno odredio o zabrani te je dodao da "treba ići proaktivno i pomoći ženama".

Najveće razmimoilaženje dogodilo se nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora. Marija Selak Raspudić je u debati na N1 televiziji na pitanje je li pobačaj temeljno pravo i odluka žene odgovorila potvrdno, odnosno "da". Na to je kasnije reagirao njen stranački kolega Marin Miletić, koji je kazao da se ona krivo izrazila. 

Miletić kap koja je prelila čašu

Selak je na današnjoj konferenciji za medije ponovila kako je zbog više različitih razloga došlo do razlaza između njih i Mosta te je ponovila kako pobačaj ne treba zabraniti.

>> Ovo je Miletićeva izjava zbog koje se raskolio Most

Potencijalne razlike bile su vidljive i u izjavama nakon ovogodišnjih izbora, nakon kojih Raspudić i Selak nisu odbacivali mogućnost formiranja neke šire većine s SDP-om i lijevo-liberalnim strankama protiv HDZ-a, dok je s druge strane premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja opetovano negirao takvu opciju. Selak je i danas ponovila kako im je HDZ jedini neprihvatljiv, dok je ostatak mostovaca, uključujući Grmoju i Petrova, kao neprihvatljive navodio Možemo, SDSS, pa i SDP.

Bračni par Raspudić neupitno je svojim nastupima i pojavnošću pridonio većem rejtingu i prepoznatljivosti Mosta. Najavili su kako neće ulaziti ni u jednu drugu stranku, već će djelovati kao nezavisni zastupnici. U svakom slučaju, ovakav razvoj događaja zasigurno će naštetiti šansama Mosta na europskim izborima, oslabiti njihov koalicijski potencijal, kao i smanjiti njihov klub zastupnika u saboru. A veliko je pitanje i kakav će efekt sve navedeno imati na političku budućnost Nine Raspudića i Marije Selak Raspudić, ako je uopće više i bude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.