Kako su Ukrajinci šokirali Ruse akcijom kakva nije viđena od Drugog svjetskog rata

Foto: EPA

Rusi, koji su pokrenuli invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., nisu očekivali da će Ukrajina uzvratiti istom mjerom na nezapamćen način - prvom okupacijom ruskog teritorija od Drugog svjetskog rata. No čini se da uspjeh upada u rusku regiju Kursk nije iznenadio samo Ruse nego i same Ukrajince, piše britanski Guardian u zanimljivoj analizi akcije koja traje već dulje od 10 dana.

Da su Rusi znali da se ukrajinski vojni bolničari potiho okupljaju u udaljenoj regiji Sumi, da je ta informacija stigla do Kremlja, Rusija bi možda bila bolje pripremljena. Prisutnost medicinara potrebna je samo ako se očekuje izbijanje teških borbi u području gdje ih nije bilo više od dvije godine.

“Stigli smo u ponedjeljak prošli tjedan. Opremu smo dobili dva dana prije toga”, rekao je ukrajinski vojni kirurg za Guardian između dva dima cigarete. Nije prošlo dugo prije nego što su stigle prve žrtve. Ukrajinski bolničari počeli su intenzivno raditi.

Ukrajinska drska invazija na Rusiju započela je sljedećeg jutra. Otad bolničari rade gotovo danonoćno. "Imamo samo nekoliko sati pauze dnevno", rekao je drugi kirurg.

Lokalne vlasti nisu imale pojma

Ni ukrajinske lokalne civilne vlasti nisu imale pojma o nadolazećoj akciji. Volodimir Artjuk, guverner regije Sumi, novinarima je rekao: "Saznao sam kad i vi." Odmah je izdao nalog za evakuaciju 7000 ljudi koji žive između 5 i 10 km od granice.

 

Što se tiče civila, mnogi su vidjeli gomilanje vojske te su vojnicima davali krumpir i drugo povrće, a prvi koji su doznali razlog gomilanja bili su oni čija su sela bila izložena intenzivnom bombardiranju u prvim satima nakon početka napada.

Halina Denina (63) iz sela Krapivsčine, koje se nalazi na glavnoj cesti od Sumija do Rusije, rekla je da je "granatiranje bilo jako, jako glasno" i da je trgovina njezine kćeri "bombardirana, sravnjena sa zemljom".

Govoreći u izbjegličkom centru u Sumiju, navela je da seljane nije trebalo puno uvjeravati da se evakuiraju, za razliku od istočnog Donbasa, gdje postoji manjina tvrdoglavih proruskih stanovnika koji su spremni izdržati i ostati.

Ključni su bili tajnovitost, mjesto udara i zapadno oružje

Tajnovitost je bila ključna u napadu koji je planirao relativno novi čelnik ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, kojeg je u veljači imenovao predsjednik Zelenski nakon što je general Valerij Zalužni morao preuzeti odgovornost zbog neuspjeha prošlogodišnje ljetne protuofenzive.

Za uspjeh nije bio važan faktor iznenađenja, rekli su Guardianu vojnici koji su sudjelovali u napadu, nego i napad na neočekivanoj osi, pri čemu je otvoren novi front daleko od glavne bitke na istočnoj bojišnici, gdje Rusija nemilosrdno napreduje prema gradu Pokrovsku. Sirski je zadnji pokušao nešto slično u jesen 2022., kad je zapovijedao uspješnim munjevitim protunapadom u pokrajini Harkiv.

Sirskijev plan

Koristeći bespilotne letjelice i satelitske snimke za izviđanje, Sirskijeva ideja bila je pažljivo mapirati teritorij i položaje pred ukrajinskim snagama. Ukrajina više puta nije uspjela u svojim nastojanjima da probije ruske utvrđene linije između lipnja i rujna 2023., ali Sirski je shvatio da je obrana slaba u Kurskoj oblasti iza granice, koja je bila "branjena" tek dvostrukim ogradama od bodljikave žice.

Plan je bio osloniti se na tenkove i brža oklopna vozila, označena obojenim ili zalijepljenim bijelim trokutima. Ona su prešla granicu uz ceste jureći dok ne naiđu na otpor. Ruski vojni bloger Rybar sažeo je taj pristup ovim riječima: "Dok jedna trećina njih (oklopnih vozila, op.a.) kontrolira naša uporišta, ostali ih zaobilaze ulazeći u obližnja naselja i organizirajući zasjede."

Važnost zapadnih oklopnih vozila

Zapadna oklopna vozila predvodila su napad. Zapadni saveznici nisu postavili ograničenja na njihovu upotrebu, a Ukrajinci su koristili američka oklopna vozila Stryker i njemačke Mardere, koja se mogu kretati brzinama do 100 km/h. Nedavno je potvrđeno da su koristili i dio od 13 preostalih britanskih tenkova Challenger 2.

Čini se da postoje dokazi o korištenju američkih višecijevnih bacača raketa Himars, a nisu korištene britansko-francuske rakete Storm Shadow, za koje zapadni saveznici kažu da imaju predug domet da bi se koristile unutar Rusije.

Rusi kažu da je napad započelo tek 300 vojnika

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad započeo u 8 sati u utorak, 6. kolovoza, s oko 300 ukrajinskih vojnika koji su prešli granicu noseći plave trake oko podlaktica kako bi se razlikovali od neprijatelja.

Nekoliko desetaka ruskih graničara, uključujući mlade ročnike, brzo je upalo u zasjedu. Videozapisi koji su se pojavili nekoliko dana kasnije pokazuju nekoliko desetaka Rusa kako se postrojavaju i predaju na kontrolnoj točki i oko nje. Bili su to prvi od više stotina ruskih ratnih zarobljenika u Kurskoj oblasti.

Juriš prema Sudži prije najuspješnijeg napada ofenzive

Već prvog dana oklopna vozila jurila su cestom do zapadne periferije važnog grada Sudže, koji se nalazi oko 10 km od granice, objavili su ruski vojni blogeri. Do trećeg dana stigli su do predgrađa drugog sela, Koreneva, oko 20 km od granice, i nastojali su se odmaknuti dalje od cesta koje vode iz Sudže - prije nego što su izveli svoj dosad najuspješniji napad u ofenzivi.

Između četvrtka navečer i petka ujutro prošlog tjedna ukrajinske snage uništile su ruski konvoj na autocesti 40 km od granice. Preciznost napada i odsutnost topničkih kratera sugerirali su da je napad izveden moćnim američkim bacačima raketa Himars.

U napadu su ubijeni deseci Rusa, a Guardian navodi da je taj udar naglasio kontrast između tromosti Rusa, koji su značajan konvoj ostavili na cesti, i ukrajinske agilnosti u ofenzivi

Uspjeh iznenadio i samog Zelenskog

Čak i uzimajući u obzir pripremu, uspjeh upada u Kursk gotovo je sigurno veći od očekivanja Kijeva. To proizlazi i iz činjenice da Zelenski i drugi visoki dužnosnici nisu službeno priznali što se događa sve do vikenda.

Sirski je rekao Zelenskom u četvrtak, što se čuje u videu koji je objavio ukrajinski čelnik, da su ukrajinske snage napredovale do 35 km u Rusiju te su u zadnja 24 sata osvojile između 500 metara i 1.5 km, u usporedbi s 1-2 km, koliko je prijavljeno dan ranije.

Predsjednik je zatim istaknuo sve veću pregovaračku moć koju upad donosi. Broj ratnih zarobljenika dostupnih za razmjenu s Rusijom "dodatno je popunjen", rekao je.

Upad nije popularan među svim ukrajinskim vojnicima

Prošao je tjedan i pol, a upad je uglavnom popularan među ukrajinskom javnošću, ali ne i među svim trupama u zemlji, koje su zabrinute zbog rizika i brzog pogoršanja položaja na istočnom frontu, gdje Rusi napreduju prema važnom čvorištu Pokrovsku.

Putin je u međuvremenu obećao "značajan odgovor" iako stalne predaje ruskih vojnika i gubitak teritorija pokazuju da Kremlj tek treba formulirati učinkovit protunapad. Otprilike 200.000 ruskih civila dosad je evakuirano iz svojih domova, a u nekom trenutku možda će morati biti povučen i dio snaga koje trenutno Ukrajini pokušavaju zadati konačan udarac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.