Kardinal Schoenborn: Bez hrvatske nema projekta ujedinjene Europe

PROJEKT ujedinjenja Europe ne može biti dovršen bez Hrvatske, rekao je u bečki nadbiskup i kardinal Christoph Schoenborn izrazivši uvjerenost kako će Hrvatska u drugom krugu proširenja ući u Europsku uniju.

"Bez Hrvatske EU ne može biti potpuna a niti može biti dovršen europski integracijski projekt ujedinjenja Europe. Hrvatske geografski i povijesno pripada Europi", izjavio je hrvatskim novinarima austrijski kardinal prilikom godišnjeg susreta s austrijskim i stranim novinarima u četvrtak navečer u Beču.

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska u drugom krugu proširenja pristupiti Europskoj uniji i biti njezina punopravna članica iako još ima još dosta za napraviti na reformskim procesima, zaključivši: "Ne može se dogoditi da Turska uđe prije Hrvatske u Europsku uniju".

Godišnji susret kardinala Schoenborna s novinarima bio je u znaku skorog održavanja predstojećeg srednjoeuropskog katoličkog dana - Hodočašće naroda, koje se održava pod naslovom "Krist - nada Europe" u austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu.

"Mariazell je ove godine mjesto hodočasnika Srednje Europe, mjesto gdje nebo dodiruje zemlju, gdje ćemo zajednički moliti za mir i pravdu", rekao je novinarima kardinal Schoenborn i naglasio: "Nema pravde bez mira i mira bez pravde, oprosta i pomirbe, a dijalog se mora omogućiti jer je prijeko potreban". Austrijski kardinal pozvao je na sudjelovanje u zajedničkoj molitvi u Mariazell, gdje se od 21. do 23. svibnja očekuje oko 100 tisuća hodočasnika iz osam zemalja Srednje Europe. Središnje euharistijsko slavlje održati će se 22. svibnja.

Uz mnoge državnike i predsjednike vlada srednjoeuropskih država, svoj dolazak potvrdio je i predsjednik Europske komisije Romano Prodi. Prema dosadašnjim najavama, s hrvatske strane u obilježavanju katoličkog dana u Mariazellu sudjelovat će i premijer Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić.

(Hina) xspđ ybr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.